Witam Kochani!. Za niedługo rozpocznie się sezon na swojskie cukinie i bakłażany. Polecam zatem niesamowicie prosty sposób na szybkie zdrowsze zapiekanki z tych smakowitych warzyw.
Użyłam tutaj 2 nieduże cukinie i 1 bakłażana, z których wyjdzie ok. 3-4 porcje
SKŁADNIKI na 3-4 porcje
1 bakłażan i 2 nieduże cukinie
sól, przyprawy (szczypta bazylii i pieprzu ziołowego)
2 łyżki oleju
LINK do przygotowania na filmie
Cukinie i bakłażan kroję wzdłuż na 3-4 części (przed krojeniem warto ścieniować nieco boczki warzyw w najszerszym miejscu, by warzywa były stabilniejsze w trakcie obróbki)
Pokrojone warzywa oprószam solą i odstawiam na ok. 15-20 minut. W tym czasie ścieram żółty ser- do startego sera można dodać ścięte boczki również starte i wymieszać z serem.
Posypuję warzywa serem (dla diety bezmięsnej, bez białka zwierzęcego polecam zamiast sera np: podsmażone pieczarki lub zrumienioną cebulę itp.)
Wstawiam warzywa do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. funkcja termo-obieg, na ok 7-10 minut. Po tym czasie zmieniam opcje na funkcje grilla. Piekę ok. 5 minut, by przyrumienić wierzch- jeśli trzeba obniżam nieco temperaturę, by się nie przypaliły
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Jakie proste i smaczne! Bakłażany u mnie rzadziej, ale cukinię wykorzystuję przez cały sezon intensywnie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na lekkie i smaczne danie. W dodatku pieczone, idealnie. :)
OdpowiedzUsuńBakłażana lubię a dawno u mnie nie było. Z przyjemnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCukinie robie czesto i troche inaczej - wydrazam i czesc mieszam z jakims drobno posiekanym miesem, np kurczakiem, wczesniej ugotowanym, dodajac koperku, pietruszki. Doprawiam i tym napelniam cukinie, czasem posypujac serem ale czesciej marynara.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, prosty pomysł
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń