Witam Kochani! Pewnie wielu z Was ma swoje sposoby dosmaczania kiszonej kapusty, mimo to polecam wypróbować z dodatkiem selera naciowego i sporą garścią zdrowej zieleniny. Efekt nie tyko bogaty w smaku, ale mega zdrowy. My uwielbiamy takie surówki, zwłaszcza z rybą.
około 0,5 kg kiszonej kapusty
1/3 selera naciowego ( u mnie ta dolna część, którą kroję cienko na szatkownicy)
1/4 pora ( dolna część od strony główki, przecięta na pół wzdłuż i pokrojona na cienkie pół-talarki)
spory pęczek posiekanej natki z pietruszki (można dodać posiekaną rukolę lub roszponkę)
2 marchewki starte na tarce
LINK do przygotowania na filmie
Składniki na sos do surówek, sałatek, uniwersalny i pyszny
1 łyżeczka musztardy
3-4 łyżki oleju (u mnie olej lniany) lub oliwy (oleje tłoczone na zimno nierafinowane-takie najlepsze)
1-2 łyżeczki miodu dla uzyskania równowagi smakowej
szczypta soli
uwaga: do sałatek, które nie mają w składzie kiszonek dodajemy jeszcze sok z limonki lub cytryny (1-2 łyżki).
Przygotowanie sosu i sałatki: składniki sosu: musztardę, olej, miód, szczypta soli, mieszam do jednolitej emulsji i dodaję do rozdrobnionych warzyw. Mieszam i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie surówki <3!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń