Strony

poniedziałek, 23 listopada 2020

Rewelacyjna surówka z pora i papryki szybkościowa pychota

 Witam Kochani! Polecam wzmacniającą surówkę z porem i papryką słodką - dałam czerwoną, ale możecie jeszcze ubarwić dodając żółtą... W smaku po prostu super!



Na ok. 4 porcje wystarczą dwa składniki podstawowe ; duży por bez górnych zielonych liści i jedna duża lub 2 mniejsze papryki czerwone albo 
1 czerwona i 1 żółta (porcja na 4 osoby). 





Składniki sosu

około 80 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju np: słonecznikowego tłoczonego na zimno lub oliwy 
1 łyżka soku z cytryny
1 mała łyżeczka miodu
1 mała łyżeczka majonezu
szczypta soli


Paprykę obieram ze skóry, bo jej nie toleruje, ostrą obieraczką. Skórek nie wyrzucam, bo to świetna baza do zupy jarzynowej (po krótkim gotowaniu wyjmuję je na sicie i dopiero trafiają na kompost). Obraną paprykę podobnie jak pora pokroiłam nożem



Pora obieram z pierwszych liści na całej długości i przecinam mniej więcej w połowie na wysokości, gdzie zaczynają się ciemnozielone liście, które odkładam do lodówki-wykorzystam je wkrótce przy gotowaniu bulionu.
Główną część pora przecinam na cztery tak, by nie przeciąć do końca dolnej główki, co ułatwia dokładne mycie i krojenie.


Pokrojone warzywa przyprawiłam wyżej podanym sosem, ale często dolewam tylko olej z niewielką ilością soku z cytryny, szczyptą soli i odrobiny słodyczy.
Por z papryką to trafione połączenie w smaku i wyglądzie.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika







2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.