Witam Kochani! Brokuł to kompletne warzywo pełne wartościowego składu: niezbędne witaminy, minerały i inne związki korzystne w rozwoju organizmu oraz dla ochrony przed chorobami. TUTAJ więcej o właściwościach.
Brokuł warto polubić. Smakuje świetnie zaraz po ugotowaniu. Wystarczy pokropić niewielką ilością dobrego oleju... Jeśli mimo wszystko nie odnajdujecie smaku wypróbujcie innych sposobów, byleby znalazł się w diecie.
Składniki do prostej pysznej zapiekanki
1 ugotowany brokuł ugotowany al dente
3 duże jaja
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
przyprawy wg uznania (u mnie 1 łyżeczka lubczyku, szczypta pieprzu ziołowego)
3 łyżki kaszy manny
Oddzielone białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaję łyżeczkę cukru w trakcie miksowania. Chwilę miksuję.
W robocie miksuję brokuł, żółtka, przyprawy - krótko do jednolitej masy.
Dodaję masę brokułową do ubitej piany. Dosypuję kaszę mannę i mieszam łyżką delikatnie, ale krótko.
Wykładam całość do wysmarowanej formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 140-150 stopni C. Piekę ok. 20-25 minut. Użyłam formy o średnicy 27 cm
Zapiekankę najlepiej po wyjęciu zostawić nieco do przestudzenia, dzięki temu łatwiej się porcjuje. Idealnym dodatkiem będzie sos jaki lubicie. U mnie był tu szybki domowy beszamel. Do łyżki masła topionego w rondlu dodaję łyżkę mąki pszennej, sól, ciut czosnku i zioła np: oregano. Mieszam z tłuszczem i stopniowo dodaję ok. 200 ml mleka lub po prostu wody.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Veronica, przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i wydał mi się bardzo interesujący w przypadku produktów, których używam regularnie, takich jak brokuły, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do poznania mojej przestrzeni.
pozdrowienia z Argentyny
https://siempreseraprimavera.blogspot.com/
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń