Składniki na 3-4 porcje
250 g kurek świeżych oczyszczonych umytych i osączonych
1 łyżka masła najlepiej klarowanego lub 2 łyżki oleju do smażenia
mały pęczek cebulek ze szczypiorkiem lub po prostu mała cebula
do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej z małym brzuszkiem + ok. 50 ml śmietany 12% lub mleka lub wody
około 150 -200 ml wody lub wywaru z warzyw (opcjonalnie, jeśli płynu przy duszeniu kurek jest bardzo mało i też przy zagęszczaniu sosu , gdy jest zbyt gęsty)
sól, pieprz do smaku
przyprawy ziołowe można całkowicie pominąć, ale z niewielką ilością oregano danie moim zdaniem jeszcze bardziej zyskuje.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i zaraz dodaję drobno posiekaną cebulkę. Mieszam i chwilę podsmażam tylko do zeszklenia. Po chwili dodaję kurki (te większe pokroiłam drobniej). Dodaję ciut oregano suszonego. W trakcie przyprawiam solą i odrobiną pieprzu. Mieszam i przykrywam pokrywą na 4-5 minut. Pojawia się płyn, w którym duszą się kurki a te szybko miękną. Jeśli płyn z kurek by wyparował trzeba dodać około 150-200 ml wody. Ilość płynu i mąki zależy od tego ile chcecie mieć sosu na dwie a może cztery osoby. Jeszcze tylko wystarczy wymieszać mąkę w zimnej śmietanie i dodać do kurek. Wymieszać a w razie, gdy znowu zbyt gęsty dodać ciut wody i znowu wymieszać. Na koniec dodać pokrojony drobno szczypior. Po zagotowaniu zdjąć z grzania i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszności ! Chętnie bym zjadła taki zestaw z kurkami !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniami! Super sosik ;)!
OdpowiedzUsuń