Składniki na 3-4 osoby
średni kalafior rozdrobniony
2-3 ziemniaki pokrojone
2-3 marchewki pokrojone
1 pietruszka i kawałek selera do smaku
około 50 g masła lub oleju
przyprawy po szczypcie: sól, lubczyk lub bazylia, pieprz ziołowy, czosnek
Umyte warzywa rozdrabniam i osączam na sicie
Topię w rondlu masło. Wyłączam grzanie i dodaję przyprawy. Mieszam. Gorącą omastą polewam warzywa i dokładnie mieszam.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
Warzywa wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra-dół. Gdy warzywa nieco zmiękną a nie są jeszcze rumiane podpiekam 4-5 minut na funkcji grilla w tej samej temperaturze.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
OdpowiedzUsuńSmakowite
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone warzywa. I zupkę z takich warzyw jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńDo ryby i nie tylko, pychota!
OdpowiedzUsuń