Strony

piątek, 3 lipca 2020

Kalafior pieczony, ziemniaki, seler..., super zestaw np: do ryby

Witam Kochani! Dzisiaj prosty pyszny przepis w stylu: a co do rybki czy mięsiwa lub może po prostu ot tak solo. Polecam tym bardziej, że szybko się je przygotowuje bez czuwania przy grillu.



Składniki na 3-4 osoby

średni kalafior rozdrobniony
2-3 ziemniaki pokrojone 
2-3 marchewki pokrojone
1 pietruszka i kawałek selera do smaku
około 50 g masła lub oleju
przyprawy  po szczypcie: sól, lubczyk lub bazylia, pieprz ziołowy, czosnek




Umyte warzywa rozdrabniam i osączam na sicie

Topię w rondlu masło. Wyłączam grzanie i dodaję przyprawy. Mieszam. Gorącą omastą polewam warzywa i dokładnie mieszam. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. 

Warzywa wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra-dół. Gdy warzywa nieco zmiękną a nie są jeszcze  rumiane podpiekam 4-5 minut na funkcji grilla w tej samej temperaturze. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



4 komentarze:

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone warzywa. I zupkę z takich warzyw jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do ryby i nie tylko, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.