Składniki na 4-6 porcji
spora główka kapusty białej
spora podwójna pierś z kurczaka ok. 700 g
mała cebula
pęczek szczypiorku lub koperku (u mnie świeże oregano i szczypior)
przyprawy wg uznania- u mnie: sól, pieprz ziołowy, bazylia
1 łyżka oleju
1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1 łyżka octu z jabłek lub 1 łyżeczka octu spirytusowego
tłuszcz do smażenia
Mięso pokrojone można wcześniej przyprawić solą, ziołami suszonymi i niewielką ilością oleju.
Kapustę pokroiłam niezbyt drobno.
Na rozgrzany tłuszcz w dużym rondlu ułożyłam pokrojony filet. Smażyłam krótko do zrumienienia i zaraz dodałam pokrojoną cebulkę. Dalej krótko smażę i dodaję pokrojoną kapustę, sól, cukier, zioła. Krótko duszę całość tylko do momentu kiedy kapusta zmięknie czyli kolejne kilka minut. Pod koniec dodaję posiekane oregano, szczypiorek i ocet. Mieszam i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super obiad. Właśnie zrobiłam. Do tego będą ziemniaczki i maślanka 😁😋
OdpowiedzUsuńNo i chyba dzisiaj się skuszę, bo zostało mi trochę kapusty z kapuśniaku, filet też się znajdzie...
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiadek !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam