Strony

piątek, 22 maja 2020

Botwinka najlepsza na gęsto super danie na wiosnę

Witam Kochani. Sezon na botwinkę w pełni! Polecam rewelacyjny przepis. Wymyśliłam to szybkie danie kilka dni temu i nie mogłam się nadziwić, czemu wcześniej nie wpadłam na coś tak pysznego prostego, by po prostu potraktować botwinę, jak każdą kapustę...





Składniki na 2-3 porcje


1 spory pęczek botwiny (młodych buraczków) z ładnymi świeżymi liśćmi
około 300 ml bulionu lub wody
około 50 ml zimnej śmietany 12% plus 1 łyżka mąki pszennej z małym brzuszkiem
1 mała cebula plus ciut tłuszczu do podrumienienia
przyprawy wg uznania - u mnie: szczypta lubczyku, imbiru, soli, łyżeczka cukru, niepełna łyżka octu np: jabłkowego 





Liście odcinam od łodyżek. 

Buraczki i łodyżki kroję na drobniej i wsypuję do garnka. Wlewam do garnka bulion lub wodę i gotuję ok. 5 minut na średnio miękko.


Na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienię pokrojoną drobno cebulę. 

Kroję liście na mniejsze płatki


W szklance bełtam mąkę w zimnej śmietanie na jednolity płyn.

Dodaję do garnka liście i cebulę zrumienioną, przyprawy oprócz octu (ocet dodaję na końcu dla smaku i koloru!). Mieszam i chwilę gotuję 2-3 minuty. Wlewam dobrze rozmieszaną mąkę ze śmietaną, ocet. Mieszam i po chwili zaraz po zagotowaniu danie gotowe! Smakowita przystawka w kilka minut! 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.