sobota, 16 maja 2020

Mega kruche ciasto nie tylko z rabarbarem chrupiące i bez wałkowania

Witam Kochani! Polecam kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Przepis pasuję także do takich owoców, jak śliwki czy jabłka.



Składniki na blachę około 33 cm x 23 cm

3 szklanki pokrojonego rabarbaru
około 60 dag mąki pszennej (4 szklanki lub 1 litr)
3/4 szklanki cukru (ok. 180 g)
1/4 szklanki cukru do przyprawienia rabarbaru
1 całe jajo
2 żółtka
250 g masła rozdrobnionego chłodnego
około 50 ml zimnej śmietany 12 % lub zimnej wody
1 budyń waniliowy (opcjonalnie)
płaska łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Rabarbar posypuję cukrem i mieszam. Odstawiam, by się dosłodził.

Przygotowuję ciasto kruche: mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję pokrojone chłodne masło, jajo, żółtka i wyrabiam ciasto do tzw. kruszonki. Takie ciasto najłatwiej wyrobić krótkimi ruchami w rozdrabniaczu. Mój pomysł tutaj taki, że zostaję na etapie kruszonki, którą podobnie jak inne ciasta kruche zostawiam w chłodzie do minimum pół godziny. 

2/3 kruszonki wysypuję do wysmarowanej formy i piekę około 15 minut w temperaturze ok. 185 stopni C. 

Rabarbar mieszam z proszkiem budyniowym i wykładam na podpieczoną wystudzoną kruszonkę. Wierzch rabarbaru posypuję resztą kruszonki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.



5 komentarzy:

  1. MEGA KRUCHE I MEGA PYSZNE.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten czas - nie ma nic lepszego niż ciasto z rabarbarem. Choć pamiętam, że był czas, gdy go nie lubiłam - w przedszkolu ciągle nas katowali kompocikiem z rabarbaru. Wtedy to był koszmar - a dziś bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam z jabłkami. Ciasto jest obłędne, bardzo kruche. Spód trzymałam 5 minut dłużej, a potem całość 15 minut dłużej, żeby było lekko rumiane, ale to pewnie zależy od pieca. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i ocenę. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków za każdym razem

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.