Strony

czwartek, 26 marca 2020

Sernik Krakowski treściwe ciasto w starym stylu łatwy przepis

Witam Kochani! Kiedy czas dłuży się a myśli kłębią się niespokojne to znak, by zacząć działać. Oprócz codziennej gimnastyki warto czasami coś upichcić czy też upiec a Święta tuż tuż. Polecam mój sposób na niesamowicie pyszny sernik na mega kruchym spodzie... Głowa do góry! Nie dajmy się wirusom i stosujmy się do najważniejszych zaleceń...



Składniki na ciasto kruche (forma prostokątna wymiar 36 cm x 23 cm)


0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej
1 całe jajo
1 żółtko
200 g masła
100 g cukru drobnego
płaska łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub inny aromat 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 Składniki na masę serową


1 kg twarogu półtłustego
6 dużych jaj
200 g cukru drobnego
100 g masła miękkiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka płaska cukru waniliowego lub inny aromat
100 g rodzynek opłukanych osączonych plus 1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli





Ciasto kruche przygotowanie



Jeśli ręcznie mieszamy to mąkę najlepiej na początku wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone drobniej masło i posiekać z mąką. Po chwili dodać rozmącone całe jajo z żółtkiem i krótko zarobić ciasto w kulę. 
Drugi sposób łatwiejszy: wsypać wszystkie składniki do rozdrabniacza i krótkimi miksami rozkruszyć całość na tzw. kruszonkę. Wysypać kruszonkę do misy i krótko zagnieść w kulę. Włożyć ciasto pod przykryciem do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 30 minut do wypoczęcia.
Po wyjęciu ciasto krótko przerabiam i dzielę na dwa kawałki. Mniej więcej 2/3 ciasta przeznaczam na spód sernika a 1/3 na wierzch, czyli kratkę.
Wałkuję 2/3 ciasta, delikatnie podsypując mąką na wielkość zbliżoną do spodu formy. Układam w wysmarowanej formie. Nakłuwam widelcem ciasto, żeby przypadkiem nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piekę ok. 12-13 minut na rumiano w temperaturze 190 stopni C.

Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję w międzyczasie na placek o grubości ok. 0,5 cm. Kroję radełkiem lub nożem jak najdłuższe pasy o szer ok. 1 cm.


Przygotowanie masy serowej

Rodzynki opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie na godzinę przed przygotowaniem masy serowej. Rodzynki obtaczam w mące, wsypując po prostu łyżkę mąki do dobrze osączonych rodzynek i mieszam. Obtaczanie mąką trzeba zrobić tuż przed dodaniem ich do masy serowej, dzięki temu rodzynki nie opadną w serniku na spód ciasta.

Twaróg mielę w maszynce do mięsa dwa razy. Miksuję miękkie masło z cukrem, aromatem, dodaję  trzy całe jaja i trzy żółtka. Ponownie miksuję chwilę i dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko miksuję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia. 

masa serowa w wersji łatwej:   twaróg i resztę składników oprócz trzech białek, szczypty soli i rodzynek, miksuję blenderem na gładko. Po czym dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko blenduję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę na sztywno ze szczyptą soli oraz odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia.




Przygotowanie sernika i kratki

Wykładam masę serową na wystudzony spód. Wyrównuję i układam paski ciasta kruchego mniej więcej tak, żeby uzyskać efekt kratki. Jedno białko, które nie zostało użyte do ciasta kruchego, bełtam widelcem i smaruję kratkę a właściwie cały wierzch, co będzie skutkować ładnym rumieńcem po upieczeniu. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni C.



Trudno przewidzieć, co przyniesie los, ale Kochani nie wolno nam tracić wiary w lepszy czas, który musi nadejść...
Życzę Wszystkim pogody ducha i spokojnych Świąt Wielkanocnych i jak to tylko będzie możliwe to w szerokim rodzinnym gronie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

15 komentarzy:

  1. Pyszności !
    Pozdrawiam i życzę zdrowia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy studzimy w piekarniku sernik

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Weroniko właśnie zabieram się za pieczenie.Oby wyszedł tak piękny jak pani😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy przepis na sernik! Robiłam w zeszłym roku na Święta i w tym również zrobię. Miło było mi słuchać od rodziny jaka jestem zdolna i jaki smaczny:) A to dzięki Pani przepisowi i wskazówkom na filmiku - dziękuję:) Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Dzięki za wypróbowanie i komentarz. Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam sernik wygląda pięknie,mam pytanie czy można upiec z sera wiaderkowego np.President?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny sernik i ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mozna użyc twarogu tłustego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście i zmniejszyć można udział masła do 100 g

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię ten sernik od 2020 roku, czyli odkąd przepis pojawił się na stronie 2-3 razy w roku i za każdym razem bez dodania 2 łyżek śmietany nie da rady zagnieść ciasta.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.