Przykładowe składniki na 4 porcje
4 kotlety schabowe bez rozbijania (grubość ok. 1 cm)
300 ml bulionu (rosołu lub innego wywaru z warzyw) lub po prostu wody
szklanka duszonych grzybów
do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej+100 ml zimnej wody
sól, pieprz, przyprawy według uznania
nieco tłuszczu do smażenia
Kotlety układam na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Krótko podrumieniam z obu stron. Zaraz dodaję bulion, przyprawy, grzyby i wkrótce, jak tylko całość się podgrzeje, dolewam mąkę dokładnie rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszam i gotowe. Najlepiej zostawić taki sos na 2 lub nawet więcej godzin i podgrzać lekko bez gotowania tuż przed podaniem. Sos grzybowy już zagęszczony dobrze też przygotować wcześniej i dodać do schabowych i również najlepiej odstawić na kilka godzin lub przechować w lodówce na drugi dzień.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pycha, często robię na obiad.
OdpowiedzUsuńJa z grzybami muszę ostrożnie, bo mój układ pokarmowy czasem się buntuję, ale robię taki schab z pieczarkami na ostro i jest pycha :)
OdpowiedzUsuńJest super
OdpowiedzUsuń