Składniki na około 12 średnich kotletów
5 gotowanych jaj na twardo
kilka średnich pieczarek lub kurek, borowików czy maślaków
1 duże surowe jajo
5 dag sera żółtego o łagodnym smaku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, przyprawy ziołowe wg uznania
tłuszcz do smażenia
Pokrojoną na drobno cebulę podsmażam na tłuszczu do zeszklenia. Zaraz dodaję pieczarki, starte na tarce o dużych oczkach. Można delikatnie doprawić. Mieszam całość w trakcie duszenia (około 3-4 minuty). Na koniec dodaję starty czosnek. Mieszam, krótko podsmażam. Wyłączam grzanie i odstawiam do wystudzenia.
Podsmażone pieczarki wkładam do misy. Do nich ścieram na dużych oczkach zimne jajka ugotowane na twardo i żółty ser. Dodaję dwie łyżki bułki tartej, sól, pieprz, przyprawy, jajo surowe. Mieszam i formuję kotlety tradycyjnie lub na okrągło jak hamburgery do bułek. Obtaczam w samej bułce cieniutką warstwą. Smażę jak tradycyjne mielone, 5-6 minut z każdej strony na rumiano na średnim grzaniu. Przepychota! Polecam!
Życzę Kochani smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kotleciki w takim wydaniu chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńsmakowite :D
OdpowiedzUsuńSuper na pewno zrobie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Znakomita alternatywa dla mięsa. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też zrobię :). Fajny przepis :).
OdpowiedzUsuńŁo, kiedyś robiłam takie kotlety na Zajęciach Praktyczno-Technicznych w szkole :) Na pewno skorzystam z przepisu, bo to jak podróż w czasie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.😊
OdpowiedzUsuńSuper, będę robić,nic trudnego, a smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńOk spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńsmaczne 😁
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń