Czerwona porzeczka ma znaczne ilości pektyny, czyli naturalnego żelu. Z porzeczek prócz dżemów, marmolad można robić pyszne galaretki. Jeśli nie ma porzeczek jabłka zastąpią ją lub sok z cytryny.
Składniki na dżem z różnych owoców ( około 2,5 litra dżemu)
1 kg porzeczki czerwonej
2 kg wiśni bez pestek
1 kg brzoskwiń ( u mnie mieszanka z morelą)
2 szklanki cukru ok. 40 dag (u mnie cukier trzcinowy)
Rozdrobnione lub zblendowane owoce podgrzewam do wrzenia. Zmniejszam grzanie do minimum. Mieszam dość często i gotuję wolniutko około godziny. Odstawiam do wystudzenia na kilka godzin.
Podgrzewam masę ponownie. Dodaję cukier. Mieszam często, żeby nic nie przywarło i szybko odparował nadmiar wody. Gotuję delikatnie bez bulgotania na minimalnym grzaniu mniej więcej około godziny.
Sprawdzam jakość odejmując ciut dżemu na zimny talerzyk. Zaraz, jak przestygnie wkładam do lodówki na kilkanaście minut. Jeśli gęstość dżemu mi odpowiada, rozlewam gorący do gorących wyparzonych słoików. Zakręcam dokładnie i pasteryzuję w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 130 stopni C. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki do całkowitego wystudzenia. Przenoszę w chłodne i ciemne miejsce.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
ale wygląda to bajecznie wręcz
OdpowiedzUsuńJa mam akurat czarną porzeczkę na dżemy, można zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy. Sprawdzę przepis, bo akurat mam owoce :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione, nie mam pytań !
OdpowiedzUsuń