i smacznie. Tanie buraczki sprawdzają się idealnie...
Składniki na 3-4 porcje
2 garście posiekanych drobno łodyg
2-3 buraczki starte na tarce
200 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2-3 jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)
Sos jogurtowy składniki
500 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lnianego lub np: słonecznikowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprzu do smaku
Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie
Rozdrobnione buraczki zalewam wodą plus szczypta soli. Gotuję krótko kilka minut na półtwardo. Pod koniec dodaję sok z cytryny. Mieszam i zestawiam z grzania do wystudzenia.
Z podanych wyżej składników przygotowuję sos, mieszając do jednolitej masy. Część sosu zostawiłam do polania chłodnika na wierzchu.
Dodaję sos do wystudzonych buraczków. Mieszam całość i rozlewam do salaterek. Rewelacyjne danie- smaczne, szybkie i wartościowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam buraczki! Zawsze lepiej się czuję po buraczkach na obiadek :)
OdpowiedzUsuńNa najbliższe dni przepis jak znalazł...
OdpowiedzUsuńUwielbiam chłodniki. W taki upał sprawdzają się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, chyba się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńNo mnie też ślinka leci, mniam, mniam
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupę. A jeszcze chłodnik to już wogole
OdpowiedzUsuńlubię truskawki najlepiej świeże :)
OdpowiedzUsuń