Strony

środa, 5 czerwca 2019

Młode buraczki w sosie jogurtowym super prosty przepis na chłodnik

Witam Kochani! Kiedy żar leje się z nieba koniecznie trzeba się wzmocnić, ale na chłodno
i smacznie. Tanie buraczki sprawdzają się idealnie...



Składniki na 3-4 porcje


2 garście posiekanych drobno łodyg


2-3 buraczki starte na tarce
200 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2-3 jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)


Sos jogurtowy składniki

500 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lnianego lub np: słonecznikowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprzu do smaku


Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie



Rozdrobnione buraczki zalewam wodą plus szczypta soli. Gotuję krótko kilka minut na półtwardo. Pod koniec dodaję sok z cytryny. Mieszam i zestawiam z grzania do wystudzenia.

Z podanych wyżej składników przygotowuję sos, mieszając do jednolitej masy. Część sosu zostawiłam do polania chłodnika na wierzchu. 

Dodaję sos do wystudzonych buraczków. Mieszam całość i rozlewam do salaterek. Rewelacyjne danie- smaczne, szybkie i wartościowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraczki! Zawsze lepiej się czuję po buraczkach na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na najbliższe dni przepis jak znalazł...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chłodniki. W taki upał sprawdzają się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, chyba się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No mnie też ślinka leci, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne przepisy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taką zupę. A jeszcze chłodnik to już wogole

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię truskawki najlepiej świeże :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.