Strony

wtorek, 14 maja 2019

Babki puszyste z rabarbarem i kruszonką bardzo łatwy przepis

Witam Kochani! Rabarbar to wyśmienity dodatek, zwłaszcza do ciast z kruszonką. Polecam takie sprawdzone jogurtowe babki albo prościej jako jedno ciacho...




Potrzebujemy


2-3 łodygi ładnie wybarwionego rabarbaru

Składniki na ciasto

(12 dużych babeczek)

150 g masła roztopionego letniego lub nieco mniej  (masło można zastąpić olejem np:  słonecznikowym w ilości ok. 150 ml
3 całe jaja
około 150 g cukru drobnego
150 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki uniwersalnej lub krupczatki
aromat np: waniliowy
płaska łyżeczka sodki lub łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia


Składniki kruszonki

3/4 szklanki mąki pszennej (około 120 g)
50 g masła 
3 łyżki cukru
aromat

Przygotowanie: Składniki wymieszać na granulki. Można to zrobić w rozdrabniaczu


Przygotowanie babeczek






Rabarbar kroję na nieduże kawałki. Obsypuję niewielką ilością cukru (1 łyżka) mieszam i odstawiam na ok.  30 minut.


Przygotowuję kruszonkę i topię masło.

W misce do 3 jajek dodaję nieco więcej niż połowę szklanki cukru (szklanka u mnie 250 ml). Krótko mieszam do połączenia i zaraz dodaję jogurt. Ponownie krótkie mieszanie i dodaję mąkę, którą najlepiej wcześniej wymieszać z sodą oczyszczoną lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję także aromat i letnie stopione masło. Mieszam całość również krótko mniej więcej do połączenia. Ciasto powinno być kremowe, dość gęste.


Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. W wysmarowanych foremkach układam porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Posypuję ciasto odrobiną mąki pszennej i układam kawałki rabarbaru.


Wierzch posypuję kruszonką. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Można piec z termoobiegiem lub grzałka góra-dół. Smak po prostu rewelacja . Bardzo polecam!




Życzę Kochani udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



7 komentarzy:

  1. No to teraz mnie skusiłaś :) Zawsze robię drożdżowe z rabarbarem, więc tym razem może dla odmiany babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki niestety nie dla mnie, ponieważ nie jestem fanką rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis rzeczywiście wydaje się łatwy. Chyba wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobie ale bez kruszonki ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.