Ciasto francuskie możecie wypróbować według mojego pomysłu wykorzystując przepis na domowe croissanty LINK. Moim zdaniem jest to sposób łatwy i skuteczny, bo zyskujemy po upieczeniu liczne listkowanie. Poniżej zwykłe rożki z ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. tak, jak do croissantów. Przy tradycyjnym cieście francuskim do napoleonek, rurek i innych drożdże się pomija.
Przy rożkach nadzienie wkładam przed pieczeniem np: przyprawiony ser albo inne farsze a przygotowując rurki stosuję foremki, dzięki którym zyskuje się wolne miejsce do nadziewania po upieczeniu i wystudzeniu.
Składniki na ok. 30 rurek
2 płaty ciasta francuskiego wymiary zbliżone do sklepowego o grubości ok. 3 mm
roztrzepane jajko lub żółtko
foremki
krem według uznania: najszybciej przygotujemy krem z bitej śmietany - ja użyłam ok. 300 ml śmietany kremówki lub miksując mascarpone z cukrem lub miodem i wanilią . Śmietanę ubija się bardzo zimną zaraz po wyjęciu z lodówki. Pod koniec kiedy zgęstnieje dodaję ciut cukru i wanilii. Zostało mi z poprzedniego dnia trochę kremu z dyni - idealny do takich wypieków. Polecam!!! Przepis na krem z dyni TUTAJ
Przygotowanie
Ciasto najlepiej przygotować w przeddzień a przed użyciem wałkować na grubość ok. 3 mm lub po prostu kupić gotowe.
Rurki spiralne uzyskamy dzieląc płat ciasta na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 30 cm. Im dłuższe paski tym rurki dłuższe. Paski owijamy na foremkach na tzw. zakładkę.
Foremek nie trzeba natłuszczać do ciastek francuskich i do kruchych.
Prostsze zawijańce (zdjęcie poniżej) powstaną z kwadratów ciasta zlepianego mniej więcej w połowie foremek. Ważne, by układać rurki zawinięciem, sklejeniem do spodu brytfanny, żeby podczas pieczenia się nie otworzyły.
Ciastka przed wstawieniem do piekarnika smaruję roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcecie możecie je posypać cukrem.
Bardzo ważne: Wstawiamy rurki do gorącego piekarnika ogrzanego do 220 stopni C, funkcja grzałka góra-dół lub termoobieg i natychmiast zamykamy drzwiczki. Pieczemy nie zaglądając w trakcie około 10-12 minut.
Kiedy rurki nieco przestygną delikatnie usuwamy foremki. Całkowicie wystudzone ciastka nadziewamy według uznania: na słodko lub na słono.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Kosmiczne babeczki, wyglądają super!
OdpowiedzUsuń