piątek, 26 października 2018

Kapusta kiszona w ceramicznej beczce jak zrobić

Witam Kochani! Jaki przepis na kiszoną kapustę wybrać?  Myślę, że po latach praktyki dochodzi się do wniosku, że najlepiej ukisić w beczce większą ilość a po po ukiszeniu przełożyć nadmiar do słoików i Święty Spokój. Podobną metodę warto zastosować do innych kiszonek: z ogórków czy innych warzyw.



Jeśli chodzi o proporcje składników są powtarzalne, jak przy innych kiszonkach. Na kilogram kapusty poszatkowanej stosuję około 20 g soli (1 łyżka z brzuszkiem). Dodatek marchewki opcjonalny.

Przygotowuję kiszonkę w beczce ceramicznej mniej więcej w 9 powtarzalnych etapach. Ścieram do dużej misy,  przeciętnie jedną główkę kapusty o wadze ok. 2 kg i 1-2 marchewki, o ile przewiduję kapustę głównie do surówek. Dodaję odpowiednią ilość soli czyli dwie łyżki z brzuszkiem (ok. 40 g) Mieszam i wkładam do czystej beczki. Każdą taką porcję ubijam wykorzystując typowe kuchenne akcesoria typu tłuczek. Moja beczka zmieści około 18 kg kapusty.






Kapusta kiszona właściwości lecznicze TUTAJ



Po ubiciu ostatniej warstwy w beczce wykładam na wierzch kilka liści kapuścianych a na nie talerz. Na talerzu stawiam spory słoik z wodą dla obciążenia, co powinno spowodować wypłynięcie soku ponad poziom kapusty. (Jeśli soku jest za dużo po prostu go wybieram chochlą - może być to baza np: do zupy). Przykrywam beczkę czystą ściereczką i zostawiam na 3 tygodnie w kuchni, gdzie panuje odpowiednia temperatura - około 21 stopni C. Po tygodniu poczujemy zapach fermentacji... Jeśli tego zapachu nie ma to znak, że za zimno w pomieszczeniu i coś poszło nie tak...

Po fermentacji zabieram się do odebrania wierzchniego płynu, zanim wyjmę słoik z wodą. Odkrywam kapustę i jeśli jest odpowiednio ukiszona, porcjuje do wygodnych słoików przeznaczonych na surówki lub do bigosu czy kapuśniaku. W słoikach też trzeba kapustę trochę ubić i dobrze zakręcić. Słoików z kapustą nie pasteryzuję, bo bakterie kwasu mlekowego zginą. Słoiki ustawiam w ciemnym, chłodnym miejscu, jak pozostałe przetwory. Jeśli zostawicie kapustę w beczce to również trzeba ją przestawić do chłodu poniżej 15 stopni C.


Składniki  przykładowe


18 kg kapusty białej poszatkowanej (około 8 średnich główek kapusty)
ok. 18 średnich startych marchewek (opcjonalny składnik wg uznania)

dodatkowo czyste: beczka, 2-3 litrowy słoik z wodą, talerz szklany lub porcelanowy, ściereczka


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie kisiłam kapusty. Taka samodzielnie kiszona kapusta to musi być coś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mpżna ukisić kapustę w garnku emaliowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam,najlepsza jest z beczki wyłącznie ,,kamionkowej,,emalja może reagować z tzw.ukiszoną kwaśnicą ,nie jestem hemikiem ,ale nie polecam.

      Usuń
    2. Beczki kamionkowe i garnki stalowe pokryte są emalią czyli rodzajem szkła. Problem jest gdzie indziej. Znacznie łatwiej emalia odpryskuje z garnka i w miejscu odprysku metal jest nieosłonięty, to zaś powoduje, ze żywność wchodzi w reakcję z metalem(zwłaszcza kwasy kapuściane). Dla przykładu: zrób tradycyjne gołąbki z kapusty włoskiej, część włóż do gotowania w ganek emaliowany, a część włóż do garnka ze stali szlachetnej (może być drogi i ładny ze sklepu - nazwy nie mogę podać bo zakaz) po ugotowaniu gołąbków porównaj smaki z tych garnków a poczujesz różnicę.

      Usuń
    3. Jak to czytam nie wierzę , że ktoś takie głupoty pisze.. Emalia tylko uszkodzona z odpryskami ma związek metalem. W innym przypadku nic się nie dzieje.

      Usuń
  3. Tak jest . Koniecznie beczka kamionkowa, bo w takiej pani kisiła. A drewniana, plastikowa to już jest be, chociaż wszyscy tak robią.
    Tak ludzie, słuchajcie "ekspertów" internetowych, którzy raz coś zrobili i już myślą ze wiedzą wszystko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.