Przepis na około 2 kg ogórków (6 słoików o poj. 0,5 litra)
2 kg ogórków
korzeń chrzanu
kilka baldachów kopru
2-3 ząbki czosnku
Zalewa składniki
około 1, 5 litra wody
1,5 łyżki soli niejodowanej kamiennej
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
1-2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie
Do pokrojonych ogórków dodaję pocięte baldachy kopru, korzeń chrzanu pokrojony w kostkę, pokrojony czosnek. Mieszam w misie i nakładam dość ściśle w wyparzonych słoikach tak, by pomiędzy nimi a deklami było chociaż 1,5 -2 cm wolnej przestrzeni. Zalewam tyle co zagotowaną zalewą wymieszaną z wyżej podanych składników również zachowując tą wolną przestrzeń. Przed zakręceniem deklów można położyć na wierzchu słoików odpowiednio dociętą folię, zabezpieczającą ogórki i płyn przed kontaktem z metalem, który mimo powłoki często koroduje stykając się z kwasem, co niekorzystnie wpływa na smak i jakość całej zawartości. Po okresie około tygodnia ogórki są już gotowe do spożycia. Sprawdzam czy słoiki są szczelne odwracając je na kilka minut do góry dnem. Przetwory przenoszę w chłodne ciemne miejsce.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Ale zrobiłaś mi smaka, takie ogórkki są idealne na takie gorąco jakie obecnie jest w Polsce. Idę sobie zrobić właśnie według Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńO, takich jeszcze nie jadłam. Chyba zrobię na próbę, zwłaszcza, że ostatnio wpadłam w szał przetworów wszelakich :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w tamtym roku na próbę z jednej porcji i były przepyszne! W tym roku będą tylko takie- córka zamówiła :-)Dodałam kurkumę i bazylię, te z kurkumą były smaczniejsze, tzn miały bardziej wyrazisty smak. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Anna Zarych