Translate

wtorek, 31 lipca 2018

Ogórki Kiszone w plastrach kanapkowe jak zrobić

Witam Kochani. Polecam wygodną przystawkę bez octu do smakowitych kanapek lub do innych dań.



Przepis na około 2 kg ogórków (6 słoików o poj. 0,5 litra)

2 kg ogórków
korzeń chrzanu
kilka baldachów kopru
2-3 ząbki czosnku


Zalewa składniki

około 1, 5 litra wody
1,5 łyżki soli niejodowanej kamiennej
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
1-2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)




Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie


Do pokrojonych ogórków dodaję pocięte baldachy kopru, korzeń chrzanu pokrojony w kostkę, pokrojony czosnek. Mieszam w misie i nakładam dość ściśle w wyparzonych słoikach tak, by pomiędzy nimi a deklami było chociaż 1,5 -2 cm wolnej przestrzeni. Zalewam tyle co zagotowaną zalewą wymieszaną z wyżej podanych składników również zachowując tą wolną przestrzeń. Przed zakręceniem deklów można położyć na wierzchu słoików odpowiednio dociętą folię,  zabezpieczającą ogórki i płyn przed kontaktem z metalem, który mimo powłoki często koroduje stykając się z kwasem, co niekorzystnie wpływa na smak i jakość całej zawartości. Po okresie około tygodnia ogórki są już gotowe do spożycia. Sprawdzam czy słoiki są szczelne odwracając je na kilka minut do góry dnem. Przetwory przenoszę w chłodne ciemne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


2 komentarze:

  1. Ale zrobiłaś mi smaka, takie ogórkki są idealne na takie gorąco jakie obecnie jest w Polsce. Idę sobie zrobić właśnie według Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takich jeszcze nie jadłam. Chyba zrobię na próbę, zwłaszcza, że ostatnio wpadłam w szał przetworów wszelakich :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne