Babka Składniki na blachę keksówke o wymiarach ok. 40 cm x 10 cm
5 jaj
2 szklanki mąki tortowej (500 ml) około 260 g
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej(50 g)
pół szklanki oleju np słonecznikowego (125 ml)
pół szklanki śmietany tłustej 18% lub 30%
150 g rodzynek
3/4 szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli
1 łyżka mąki pszennej do obsypania rodzynek
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam proszek do pieczenia z mąką pszenną i ziemniaczaną na sucho
W osobnej misie do 5 jaj dodaję szczyptę soli, cukier, aromat i miksuję około minuty do jednolitej gęściejszej masy jak na kogel-mogel. Dodaję olej na 2 razy, miksując krótko w trakcie i dodaję całość śmietany, ponownie krótko miksując. Dosypuję suche składniki i miksuję również krótko tylko do połączenia. W osobnej misce obsypuję rodzynki łyżką mąki pszennej i mieszam. Dodaję rodzynki do ciasta i mieszam całość łyżką. Wkładam masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C., grzałka góra-dól. Sprawdzam suchym patyczkiem - jesli nie ma na nim surowego ciasta, ciasto jest upieczone.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Witam, od dłuższego czasu czytam, ale jeszcze nie komentowałam. Podobają mi się przepisy, takie normalne nie udziwnień. Z tego akurat skorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Malina52
Dziękuję za odwiedziny i polecam ten przepis i poprzedni... Pozdrawiam serdecznie
UsuńDziekuje pani Weroniko za przepis fajny na ciasto.Gorąco pozdrawiam Panią. Kamila
OdpowiedzUsuńWitam Pani Kamilo i gorąco dziękuje za pozdrowienia i odwiedziny. Życzę Miłego tygodnia
UsuńDzień dobry!Pani Weroniko!Oglądam Panią na Yutubie,,tutaj też zajrzałam i będę na pewno często odwiedzać bloga,no i muszę powiedzieć ,że uwielbiam Pani przepisy i wszystkim również smakuje ,to co wg Pani uwarzę!Inspiruję się i uczę od Pani, pomimo swojego,niemałego , życiowego doświadczenia kulinarnego i dodam jeszcze ,że Pani profesjonalizm jest bardzo widoczny na filmikach,realizuje je Pani świetnie ,pomimo braku szpanerskich gadżetów kuchennych,udziwnień ,zupełnie niepotrzebnych ,czyli jest tak ,jak w przeciętnej ,polskiej kuchni .Przyjemnie się ogląda i słucha.Pozdrawiam Panią Weroniko niezwykle ciepło,życzę zdrowia i sukcesów-Danuta:}
OdpowiedzUsuńWitam Pani Danusiu. Bardzo mnie cieszy fakt, że własnie tak mnie Pani odbiera - tak naprawdę nie pomoże cała masa niesamowitych garnków czy innych gadżetów, jesli nie ma się chęci czegokolwiek przygotowac - ja tylko staram się podpowiedzieć szybko co nieco, czego sama uczyłam się przez wczesniejsze lata... Pozdrawiam cieplutko i bardzo dziękuję za zyczliwość
UsuńWłaśnie upiekłam babkę. Taka sama, jak u Pani na zdjęciu. Zmodyfikowałam tylko temp. pieczenia, mój piekarnik musi mieć 190 stopni. Ciasto świetne, dziękuję za łatwy przepis.Maria
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jaka śmietaną słodka czy kwaśna ? Na FB
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma keksowka?
OdpowiedzUsuń