Składniki na 4 porcje
2/3 sporego pora (dolna część)
30-40 dag kapusty białej lub kiszonej
1 spora marchew
Sos do surówki
3-4 łyżki śmietany chudej 12% lub jogurtu gęstego
3-4 łyżki oleju (u mnie olej lniany tłoczony, filtrowany na zimno, nierafinowany)
1 łyżeczka cukru lub miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki mieszam na jednolitą masę.
Przygotowanie
Umyte warzywa rozdrabniam - kapustę szatkuję na cieniutkie paseczki, marchew ścieram na średnich oczkach tarki a pora dzielę wzdłuż na cztery i siekam nożem na drobno (pora najlepiej rozciąć najpierw na pół nie rozcinając główki od strony korzeni, co ułatwi mycie i krojenie. Warzywa wstępnie mieszam i dodaję sos. Mieszam i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pani Weroniko surówka jest bardzo smaczna. Dziękuje za tak fajny przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam Pani Kamilo. Dziękuję za wypróbowanie. Pozdrawiam serdecznie
Usuń