Stojaki i Kanie przygotowuję z pominięciem łykowatych trzonów. Podobnie, ale już z ogonkami przyrządzam maślaki. Wracając do Koźlarzy, nie warto ich suszyć ani robić z nich przetworów, bo najsmaczniejsze są tylko na świeżo smażone lub duszone.
Kotlety grzybowe na 3-4 porcje
około 0,5 kg dużych stojaków (u mnie jeden o zbliżonej wadze)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Panierka do kotletów grzybowych
3 łyżki bułki tartej
1 roztrzepane jajko lub białko
sól, pieprz
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Stojaka pokroiłam jak schab na kotlety. Oprószyłam solą i pieprzem i odstawiałam na kilka minut.
Zanurzam każdy kawałek w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Można grzyby smażyć od razu bez panierek lub tylko obtoczyć w mące, ale takie są wyjątkowe, bo z chrupiącą skórką i moim zdaniem smaczniejsze od schabowych.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Pasują dobrze do ziemniaków lub na grzanki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Dziękuje bardzo za świetną instrukcję, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za odwiedziny
Usuń