Strony

środa, 6 września 2017

Stojaki Maślaki Kanie na pyszne kotlety lepsze od schabowych

Witam Kochani. Dzisiaj czas na grzybowe proste danie, praktycznie darmowe. Pod nosem w ogrodzie przy różaneczniku pomiędzy brzozami wyrósł Koźlarz prawie półkilogramowy, zwany częściej Stojakiem. Bardzo smaczny grzyb z borowików. Żal go było ścinać...



Stojaki i Kanie przygotowuję z pominięciem łykowatych trzonów. Podobnie, ale już z ogonkami przyrządzam maślaki. Wracając do Koźlarzy, nie warto ich suszyć ani robić z nich przetworów, bo najsmaczniejsze są tylko na świeżo smażone lub duszone.




Kotlety grzybowe na 3-4 porcje

około 0,5 kg dużych stojaków (u mnie jeden o zbliżonej wadze)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Panierka do kotletów grzybowych

3 łyżki bułki tartej
1 roztrzepane jajko lub białko
sól, pieprz



Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Stojaka pokroiłam jak schab na kotlety. Oprószyłam solą i pieprzem i odstawiałam na kilka minut.


Zanurzam każdy kawałek w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Można grzyby smażyć od razu bez panierek lub tylko obtoczyć w mące, ale takie są wyjątkowe, bo z chrupiącą skórką i moim zdaniem smaczniejsze od schabowych.


Smażę na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Pasują dobrze do ziemniaków lub na grzanki.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.