Dodaj napis |
Składniki
około 60 dag fileta na 3-4 porcje ( u mnie spora połówka piersi z kurczaka)
łyżka masła klarowanego, smalcu lub kilka łyżek oleju do smażenia wg uznania
proste przyprawy: sól, pieprz, ciut majeranku
około 50 ml wina czerwonego (u mnie śliwkowe, ale może być białe lub zwykła woda)
dodatkowo ciut wody w trakcie smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Umyte osączone, pokrojone w plastry mięso oprószam, solą, pieprzem, roztartym majerankiem i zostawiam na 20-30 minut.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i układam kolejno kawałki mięsa. Tłuszcz dodaję tylko raz na początku smażenia. Kiedy mięso po bokach ciut zbieleje i się nieco podrumieni, dodaję wino. Zrobi się nieco piany wokół, która to szybko odparuje razem z alkoholem. Zostanie po winie ładny kolor i smak. Obracam mięso na druga stronę. Podlewam niewielką ilością wody, by odkleić smakowitości z patelni, których sporo wchłoną kotlety. To co pozostanie na patelni jest bardzo dobrą bazą do przygotowania sosu. Wystarczy wlać trochę wody, wymieszać i na minimalnym grzaniu dodać kilka łyżek np:chudej śmietany, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i gotowe. Pychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ja też często robię kuraka bez panierki. Jest tyle przepisów, że nie trzeba buły w siebie dodatkowo wpychać.
OdpowiedzUsuńJa również wolę bez panierki niż z - super przepis :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie i proste rozwiązania. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre...
OdpowiedzUsuń