Składniki na 2-3 porcje
spora cukinia lub 2 mniejsze
1 łyżka masła klarowanego lub inny tłuszcz wg uznania, byleby nie dymił
4-5 jaj
150 g jogurtu naturalnego lub chudej śmietany 12% tłuszczu
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
natka z pietruszki, szczypiorek lub koper
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
szczypta majeranku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Cukinię kroję w grubszą kostkę. Oprószam solą i odstawiam na kilka minut.
Dodaję cukinię na rozgrzany tłuszcz na dużej patelni. Podsmażam, mieszam i zaraz przyprawiam papryką, majerankiem. Pilnuję, żeby cukinia nie rozpadła się, tylko nieco zmiękła.
Zestawiam z grzania a w międzyczasie przygotowuję zalewę czyli spoiwo do zapiekanki. Roztrzepuję jajka. Dodaję do nich jogurt, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i mieszam do połączenia. Na koniec do zalewy dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Piekę około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Faktycznie, przepis prosty i rewelacyjny, super pomysł.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ta zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńFajniutka, jutro taką chłopakowi przygotuję po treningu :P
OdpowiedzUsuńSmaczne danie
OdpowiedzUsuń