poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Murzynek pyszny z olejem kokosowym jak zrobić

Witam Kochani! Polecam pulchne, bardzo smaczne i łatwe ciasto do przygotowania. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego nierafinowanego.







Składniki





5 jaj
400 ml mąki pszennej uniwersalnej
200 ml oleju kokosowego
200 ml cukru
2 łyżki z brzuszkiem kakao
1 łyżeczka z brzuszkiem sodki (soda oczyszczona)
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Mieszam na sucho mąkę, kakao i sodką. Miksuję całe jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaję olej kokosowy półpłynny lub płynny (wystarczy wstawić naczynie z olejem do innego naczynia z dość ciepłą wodą) i dalej miksuję całość do jednolitej konsystencji. W trakcie warto dodać ciut soku z cytryny. Na koniec dodaję sypkie składniki i ponownie miksuję na gładko, choć nie za długo. Wlewam do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. U mnie forma do babki, ale wystarczy keksówka o wymiarach ok. 30 cm x 10, z której łatwiej wyjąc ciasto po upieczeniu.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Witam serdecznie :)
    Nie podała pani tutaj temperatury oraz czasu pieczenia ;)

    Muszę wspomnieć, że bardzo fajnie, iż podała pani składniki w ml. Mieszkam w Finlandii i tutaj to się bardzo sprawdza 👍

    Chcę również bardzo podziękować pani za wszystkie przepisy. Śledzę i korzystam :)
    Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Weroniku te mililitry ile to gram

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.