Składniki
5 jaj
400 ml mąki pszennej uniwersalnej
200 ml oleju kokosowego
200 ml cukru
2 łyżki z brzuszkiem kakao
1 łyżeczka z brzuszkiem sodki (soda oczyszczona)
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam na sucho mąkę, kakao i sodką. Miksuję całe jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaję olej kokosowy półpłynny lub płynny (wystarczy wstawić naczynie z olejem do innego naczynia z dość ciepłą wodą) i dalej miksuję całość do jednolitej konsystencji. W trakcie warto dodać ciut soku z cytryny. Na koniec dodaję sypkie składniki i ponownie miksuję na gładko, choć nie za długo. Wlewam do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. U mnie forma do babki, ale wystarczy keksówka o wymiarach ok. 30 cm x 10, z której łatwiej wyjąc ciasto po upieczeniu.
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
pysznie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNie podała pani tutaj temperatury oraz czasu pieczenia ;)
Muszę wspomnieć, że bardzo fajnie, iż podała pani składniki w ml. Mieszkam w Finlandii i tutaj to się bardzo sprawdza 👍
Chcę również bardzo podziękować pani za wszystkie przepisy. Śledzę i korzystam :)
Pozdrawiam....
Pani Weroniku te mililitry ile to gram
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń