Strony

środa, 19 lipca 2017

Zupa ze świeżych ogórków koperkowa pyszna i tania

Witam serdecznie amatorów zup. Lato to idealny czas na proste i smaczne dania do obiadu. Warto wykorzystywać niedrogie świeże ogórki, gdyż są pyszne, jak inne dyniowate. Polecam przy okazji zupę z cukinii LINK. Ogórkowa ze świeżych ogórków jest delikatniejsza. Zagęściłam ją kaszą manną, bo czas gotowania musi być krótki, ale można dodać, namoczone wcześniej płatki owsiane. Podałam z jajkiem na twardo, by danie było bardziej treściwe.






Składniki na 4 porcje

6-8 średnich świeżych ogórków pokrojonych w plastry
pęczek posiekanego koperku
około 1,5 litra wody
mała cebula posiekana na drobno
1 łyżka świeżej jarzynki (drobno posiekana marchewka, pietruszka, seler)
3-4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny lub namoczonych płatków owsianych
1-2 łyżki świeżej śmietany lub 50 ml mleka
2-3 łyżki tłuszczu do podsmażenia warzyw
sól, pieprz do smaku
przyprawy po szczypcie wg uznania:  użyłam majeranku i kurkumy


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Cebule podsmażam do zeszklenia na sporej patelni, na gorącym tłuszczu i zaraz dodaję ogórki (można dodać ogórki grillowane). W garnku obok doprowadzam lekko osoloną wodę do wrzenia. Ogórki krótko podsmażam na półtwardo, mieszając w trakcie. Przyprawiam i dodaję całość do gotującej się wody. Dosypuję kaszę mannę i gotuję całość bardzo krótko, około minuty. Dolewam śmietanę, roztrzepaną w niewielkiej ilości wywaru z zupy. Dodaję na koniec posiekany koper i w razie potrzeby koryguję smak.

Wypróbuj zupę ogórkową z kiszonych LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.