piątek, 21 lipca 2017

Biszkopt Rewelacja z pianką i borówkami przepis

Witam Kochani. Polecam prosty fantastyczny biszkopt jak puch z masą z białek. Owoce oczywiście, jakie lubicie, najlepiej lekkie, jak maliny czy borówki. Lubią opadać na dół, zwłaszcza, jak się zapomni posypać mąką ciasto tuż przed nałożeniem jagód, co mnie z pośpiechu właśnie się przydarzyło.  No cóż... Ten się nie myli, co nic nie robi...







Składniki na biszkopt (tortownica średnica 28 cm)




4 duże jajka
szczypta soli
150 ml cukru drobnego (około 150 g) (3/4 szklanki o poj. 250 ml)
75 g mąki tortowej (140 ml lub 4 łyżki z brzuszkiem) typ 450 u mnie zamojska)
25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka z brzuszkiem)
3 łyżki wody letniej lub chłodnej (30 ml)
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat




Składniki na piankę



4 duże białka
szczypta soli
150 g cukru drobnego
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy bez cukru
płaska łyżka cukru waniliowego


owoce: użyłam ok. 200 g borówek oraz około 1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców





Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Biszkopt

Mieszam mąkę pszenną z ziemniaczaną. Miksuję białka ze szczyptą soli. Kiedy masa jest ubita na sztywno,  dodaję partiami cukier i cukier waniliowy cały czas miksując na jednolitą lśniącą masę. Do żółtek dodaję 3 łyżki wody i pojedynczo, ale dość szybko dodaję je do masy białkowej, cały czas przy tym miksując, z tym, że staram się to robić krótko i tylko do połączenia składników. Najważniejsza faza, która decyduje o powodzeniu to mieszanie mąki z masą białkowo-żółtkową. Robię to dużą łyżką ostrożnie, ale w jak najkrótszym czasie, do mniej więcej jednolitego połączenia, żeby powietrze nie uciekło z ubitej piany. Wykładam do formy (wcześniej smaruję tylko spód formy i posypuję bułką tartą). Ciasto wyrównuję i teraz to, o czym zapomniałam a jest bardzo ważne na tym etapie, mianowicie: posypanie ciasta niewielką ilością mąki pszennej przez sito i dopiero wyłożenie owoców (owoce cięższe trzeba wcześniej pokroić)

Piekarnik nastawiam na 155 stopni C, grzałka góra-dół

Masa na piankę

Ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy masa dość sztywno ubita, dodaję cukier partiami i cukier waniliowy, miksując za każdym razem, by finalnie otrzymać lśniącą jednolitą masę. Na koniec dodaję przez sito mąkę ziemniaczaną lub budyń i tym razem miksuję bardzo krótko tylko do połączenia. Masą pokrywam borówki w tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Przez pierwsze 30 minut piekłam w temp. 155 stopni C a kolejne 20 min. w temp. 145 stopni C.








Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

25 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe ciacho! będę musiała też spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję. Wyglada pięknie i na pewno smakuje smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszny delikatny i puszysty. Polecam i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  3. A proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, jutro na pewno go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie właśnie się piecze:-) już nie mogę się doczekać.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super, bardzo delikatne.( w moim piekarniku 15 minut dłużej się piekło ).
    Bardzo dziękuje Pani Weroniko .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. właśnie siedzi w piekarniku :) ciekawa jestem co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. a można upiec ten biszkopt z porzeczkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Są trochę kwaśne, ale można posyać je cukrem przed wylożeniem pianki

      Usuń
  9. Wyszło, wyszło, wyszło :) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, chcialam pani podziekowac za wspaniale ciasto ,beza palce lizc.Juz na zawsze bedzie w moim przepisie.Czekam na nastepne przepisy, ktore zapewne beda tak fantastyczne jak ten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani za wypróbowanie i pozytywną ocenę przepisu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne...

      Usuń
  11. Witam. Czy można użyć mrożonych owoców? Rozmrażać czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Panią serdecznie. Chciałam zapytać czy dodając kakao do ciasta na biszkopt też nie ma potrzeby dodawać proszku do pieczenia? Czy może ciasto będzie za ciężkie i biszkopt opadnie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ciasto właśnie wstawiłam do piekarnika czekam na wspaniały finał😉😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto super dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie pieke zobaczymy dam odpiwiedz

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały przepis. Ciasto wyszło obłędnie. Teściowie nie migli uwierzyć, że to ja piekłam 😃😄
    Przepis bardzo czytelny i wszystko mega proste. Muszę spróbować tego przepisu ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...