Składniki na biszkopt (tortownica średnica 28 cm)
4 duże jajka
szczypta soli
150 ml cukru drobnego (około 150 g) (3/4 szklanki o poj. 250 ml)
75 g mąki tortowej (140 ml lub 4 łyżki z brzuszkiem) typ 450 u mnie zamojska)
25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka z brzuszkiem)
3 łyżki wody letniej lub chłodnej (30 ml)
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat
Składniki na piankę
4 duże białka
szczypta soli
150 g cukru drobnego
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy bez cukru
płaska łyżka cukru waniliowego
owoce: użyłam ok. 200 g borówek oraz około 1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Biszkopt
Mieszam mąkę pszenną z ziemniaczaną. Miksuję białka ze szczyptą soli. Kiedy masa jest ubita na sztywno, dodaję partiami cukier i cukier waniliowy cały czas miksując na jednolitą lśniącą masę. Do żółtek dodaję 3 łyżki wody i pojedynczo, ale dość szybko dodaję je do masy białkowej, cały czas przy tym miksując, z tym, że staram się to robić krótko i tylko do połączenia składników. Najważniejsza faza, która decyduje o powodzeniu to mieszanie mąki z masą białkowo-żółtkową. Robię to dużą łyżką ostrożnie, ale w jak najkrótszym czasie, do mniej więcej jednolitego połączenia, żeby powietrze nie uciekło z ubitej piany. Wykładam do formy (wcześniej smaruję tylko spód formy i posypuję bułką tartą). Ciasto wyrównuję i teraz to, o czym zapomniałam a jest bardzo ważne na tym etapie, mianowicie: posypanie ciasta niewielką ilością mąki pszennej przez sito i dopiero wyłożenie owoców (owoce cięższe trzeba wcześniej pokroić)
Piekarnik nastawiam na 155 stopni C, grzałka góra-dół
Masa na piankę
Ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy masa dość sztywno ubita, dodaję cukier partiami i cukier waniliowy, miksując za każdym razem, by finalnie otrzymać lśniącą jednolitą masę. Na koniec dodaję przez sito mąkę ziemniaczaną lub budyń i tym razem miksuję bardzo krótko tylko do połączenia. Masą pokrywam borówki w tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Przez pierwsze 30 minut piekłam w temp. 155 stopni C a kolejne 20 min. w temp. 145 stopni C.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
bardzo ciekawe ciacho! będę musiała też spróbować
OdpowiedzUsuńCałkiem proste i wyśmienite. Polecam!
UsuńNa pewno spróbuję. Wyglada pięknie i na pewno smakuje smakowicie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny delikatny i puszysty. Polecam i dziękuję za odwiedziny
UsuńA proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńniepotrzebny, ale to nie zakaz
UsuńSuper przepis, jutro na pewno go wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziekuję! Polecam i ciekawa jestem efektu
UsuńU mnie właśnie się piecze:-) już nie mogę się doczekać.....
OdpowiedzUsuńCiasto super, bardzo delikatne.( w moim piekarniku 15 minut dłużej się piekło ).
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Pani Weroniko .
Dziękuję za miłe odwiedziny! Pozdrawiam serdecznie
Usuńwłaśnie siedzi w piekarniku :) ciekawa jestem co wyjdzie
OdpowiedzUsuńa można upiec ten biszkopt z porzeczkami?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Są trochę kwaśne, ale można posyać je cukrem przed wylożeniem pianki
UsuńWyszło, wyszło, wyszło :) dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie. Pozdrawiam
UsuńWitam, chcialam pani podziekowac za wspaniale ciasto ,beza palce lizc.Juz na zawsze bedzie w moim przepisie.Czekam na nastepne przepisy, ktore zapewne beda tak fantastyczne jak ten
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za wypróbowanie i pozytywną ocenę przepisu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne...
UsuńWitam. Czy można użyć mrożonych owoców? Rozmrażać czy nie?
OdpowiedzUsuńWitam Panią serdecznie. Chciałam zapytać czy dodając kakao do ciasta na biszkopt też nie ma potrzeby dodawać proszku do pieczenia? Czy może ciasto będzie za ciężkie i biszkopt opadnie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje ciasto właśnie wstawiłam do piekarnika czekam na wspaniały finał😉😊
OdpowiedzUsuńCiasto suoer.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto super dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieke zobaczymy dam odpiwiedz
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Ciasto wyszło obłędnie. Teściowie nie migli uwierzyć, że to ja piekłam 😃😄
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo czytelny i wszystko mega proste. Muszę spróbować tego przepisu ze śliwkami.