sobota, 7 stycznia 2017

Roladki drobiowe z kurczaka z kapustą, grzybami... Mniammm!

Witam Kochani poświątecznie w Nowym 2017. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy od poprzedniego, czego Wam i sobie życzę. Roladki z kurczaka gościły u mnie w minione Święta, ze sprawdzonym pysznym farszem, jak do pierogów z dodatkiem suszonych śliwek. Pychota!!! Koniecznie wypróbujcie!








Składniki na około 12 roladek


3 podwójne piersi z kurczaka


Na nadzienie:

około 0,5 kg kapusty kiszonej
1-2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilkanaście grzybów suszonych
kilkanaście śliwek suszonych lub moreli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
tłuszcz do smażenia



Marynata do smarowania roladek


3-4 łyżki kefiru
1 łyżka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem chrzanu
przyprawy po szczypcie: majeranek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, pieprz, czosnek-opcjonalnie


Panierka (opcjonalnie)

1 białko roztrzepane ze szczyptą soli
2-3 łyżki bułki tartej





Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

1. Kapustę w garnku zalewam niewielką ilością wody tylko do jej przykrycia. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku. Na 10-15 minut przed końcem gotowania kapusty dodaję grzyby. Ugotowaną kapustę razem z grzybami osączam na sicie uciskając, by pozbyć się większej ilości płynu. Po wystudzeniu siekam. Siekam śliwki i dodaję do kapusty. Dodaję posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulę. Mieszam całość. Doprawiam do smaku. Mieszam farsz dokładnie.

2. Piersi z kurczaka dzielę na dwie połowy. Każdą dzielę wzdłuż na pół. Ostrożnie rozbijam płaty przez folię spożywczą na  desce łagodniejszą stroną tłuczka. Oprószam każdy płat solą, pieprzem i odkładam na około 30 minut.

3. Mieszam składniki marynaty. Każdy płat smaruje od środka. Nakładam porcje nadzienia mniej więcej na środku i roluję, zamykając w trakcie boki roladek. Zanurzam w roztrzepanym białku i obtaczam w bułce, strzepując jej nadmiar.

4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Roladki układam końcem zawinięcia tak by znalazło się na spodzie patelni, dzięki temu utrwali się ich kształt . Smażę krótko około 3-5 minut do zrumienienia z każdej strony. Przekładam roladki do naczynia żaroodpornego. Przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 185 stopni C. na około 20 minut, grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam takie spróbować zrobić. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba spróbuję, podoba mi się ten przepis!
    Przesyłam cieplutkie pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To sprawdzone smaki. Pozdrawiam Ewo cieplutko

      Usuń
  3. Roladki wyglądają apetycznie !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu! Może wypróbujesz? Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Są bardzo smaczne.Robiłam nie raz.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za testowanie i ocenę. Polecam pozostałe przepisy

      Usuń
  5. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają te roladki. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje i polecam sprawdzone pychotki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...