Znacznie zdrowszą wersją będzie moja babka na bazie soku z marchewki - pulchna i przepyszna. LINK Polecam!
Składniki
5 jaj
200 g mąki tortowej (1,5 szklanki a 250 ml)
2 kisiele pomarańczowe
150 g cukru
250 g masła 82% lub sprawdzonej margaryny (zamiast masła czy margaryny może być olej np 3/4 szklanki oleju słonecznikowego)
ciut startej skórki z cytrusów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę przesianą mieszam z kisielami, proszkiem do pieczenia i solą
Masło o temp. pokojowej miksuję z cukrem kilka chwil - cukier niekoniecznie musi się rozpuścić.
Dodaję całe jaja. Miksuję kilka chwil. Masa wygląda jakby była rozwarstwiona, zważona, ale nie przejmuję się tym.
Dodaję mąkę i ponownie chwilę miksuję do połączenia. Masa staje się gładka, piękna i jednolita, jak krem.
Wykładam masę do formy wysmarowanej, posypanej bułką tartą. Formę wybieram niższą od tych kominowych babek, bo ciasta lepiej i krócej się pieką.
Wstawiam do piekarnika -nie koniecznie nagrzanego, bo nie ubijałam białek. Piekę w temperaturze 175 stopni około 40-50 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli dobrze się upiecze, nie ma na patyczku śladów surowego ciasta.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
babka pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńDziękuję Izaa! Polecam!
UsuńOch, pychota !! Poproszę o słuszną porcję do porannej kawusi !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Częstuj się Eluś. Pychota!!!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Moja mama kiedyś piekła takie kisielowe ciasto - ale zupełnie o nim zapomniałam.
OdpowiedzUsuńTak to stare sposoby, choc te kisiele niekoniecznie,/lepiej z mąką ziemniaczaną i sokiem z marchewki- zdrowiej i pysznie
Usuń