wtorek, 9 sierpnia 2016

Szarlotka z budyniem i kruszonką najlepszy przepis

Witam Kochani na słodko. Ciasta z jabłkami, dawniej częściej zwane jabłecznikami smakują doskonale. Nie grozi im przesychanie, choćby stały po kilka dni a tak się raczej nie stanie w otoczeniu łasuchów.



SKŁADNIKI  NA  CIASTO

0,5 kg mąki zamojskiej typ 450
250 g masła lub sprawdzonej margaryny
2 całe jaja
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka śmietany lub ciut zimnej wody (opcjonalnie)
łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
łyżka z małym brzuszkiem cukru waniliowego
szczypta soli

łyżka kakao do posypania ciasta po upieczeniu (opcjonalnie)


Masa budyniowa przepis


0,9 litra mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
4-5 łyżek z brzuszkiem cukru
1 łyżka z brzuszkiem mąki zamojskiej
200 ml mleka do rozrobienia budyniu i mąki
1 żółtko
1 łyżka z brzuszkiem masła





Masa z jabłek


około kilograma jabłek do uzyskania 1 litra podsmażonej odparowanej masy z jabłek ( u mnie około 1,5 litra masy z jabłek)
cukier, cynamon do smaku według uznania
1 budyń śmietankowy lub łyżka maki ziemniaczanej na 1 litr masy

Zobacz przepis na dżem z jabłek lub masę do szarlotki w słoikach TUTAJ

Użyłam formy 24 cm x 39 cm


Przygotowanie

LINK do przygotowania n filmie




Zaczynam od podsmażenia startych jabłek, chyba że korzystam z przetworów domowych, jak w tym przypadku. Kiedy masa przestygnie dodaję budyń i dokładnie mieszam.

Zarabiam ciasto z podanych wyżej składników - mieszam najpierw mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem a potem dodaję dość chłodne masło, jajka, śmietanę. Wyrabiam jak najkrócej tylko do połączenia. Ciasto dzielę na 2/3 i 1/3. Obie części pakuję do folii. Mniejszą część wkładam do zamrażarki a większą do lodówki na około 30 minut. Ta druga mniejsza niech jeszcze twardnieje w zamrażarce. Tą większą przerabiam krótko po wyjęciu, podsypując mąką-dzięki temu ciasto jest gładsze i lepiej się wałkuje na wymiar formy. Formy lepiej nie smarować-to tłuste kruche świetnie odchodzi od blachy. Warto zrobić brzegi z ciasta, żeby nadzienie nie stykało się z formą, jeśli jest blaszana. Ciasto na spodzie jeszcze nakłuwam widelcem, żeby nie wydymało się w piekarniku. Krótko podpiekam około 13-15 minut na kolor blady, lekko rumiany po bokach, w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół.



Budynie i mąkę rozrabiam w 200 ml zimnego mleka-najlepiej dodawać mleko porcjami i mieszać na gładko. 700 ml mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszam zarówno jedną i drugą mieszaninę. Dodaję rozbełtane budynie przez sito, pamiętając o ciągłym mieszaniu i zmniejszeniu grzania. Gotuję krótko, około 30 sekund i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłego budyniu dodaję masło i żółtko. Mieszam na jednolitą masę.

Wystudzone kruche ciasto- spód - posypuję kakao przez sito dla lepszego efektu. Układam na warstwie kakao kupki jeszcze ciepłej masy budyniowej  - łyżką: kupka obok kupki, żeby łatwo rozłożyć całość. Na warstwę budyniową wykładam masę z jabłek w podobny sposób. Ścieram na wierzch pozostałe ciasto. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni C., grzałka góra-dół.
Ciasto najlepiej przenieść w chłodne miejsce na kilka godzin.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

21 komentarzy:

  1. Oj, zjadłabym kawałek pysznej szarlotki !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu oj też bym zjadła, choć tyle co się skończyła. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pieknie :) Placki z owocami to mój ulubiony deser. Lubię też korzystać z owoców leśnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... też lubię, takie ciasto z budyniem i jagodami, ale mnie nakręciłas. Pozdrawiam

      Usuń
  3. bardzo lubię jabłkowe z budyniem, jest niepowtarzalne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś robię z mamą, tylko jabłka uprażyliśmy w kostkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. masa budyniowa za rzadka

    OdpowiedzUsuń
  6. mi tez masa budyniowa wyszla za rzadka po dodaniu zołtka i lyzki masła:(wszystko zgodnie z przepisem. Uzyłam budyn winiary 60gx2 ,i mleka 900. co jest nie tak;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam-różne są budynie- mozna je zastapić mąką ziemniaczaną

      Usuń
  7. Co do masy budyniowej: miałam ten sam problem, ciacho pycha ale się rozpływało, tym razem zagotowalam 500 ml mleka i 200 ml konsystencji budyniowo-mącznej i jest ok. Tak na marginesie, Pani Weroniko, dzięki Pani kuchnia: gotowanie i wypieki, stały się moim sprzymierzeńcem. Dziękuję za świetne przepisy i prosty sposób przekazu. Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywa, ze budyń kupny wyjdzie rzadszy-najlepiej zrobić z dwóch łyżek z brzuszkiem maki ziemn i 2 łyżek mąki pszennej na 0,9-1 l mleka.
      Pani Alu dziekuję za testowanie przepisów i dzielenie się opinią. Zawsze coś można poprawić, bo wychodzi jeszcze lepiej. I to jest w kuchni fajne i ciekawe. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Przyznam, że ciasto jest jedyną opcją, która uległa delikatnej modyfikacji, a przyznam, że korzystam głównie z Pani przepisów. Ponieważ jestem na początku drogi mojej prywatnej kariery kulinarnej:) prostota przekazu w Pani wydaniu jest dla mnie zbawienna. U Pani znajduję 100% odpowiedź na moje potrzeby. Jeszcze raz dziękuję, jestem w pełni uznania dla Pani fachu i umiejętności, pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      W młodości trudno było od doświadczonych uzyskac prostą logiczną instrukcję chociażby ugotowania jajek czy zrobienia nalesnika, dlatego wiem cos na ten temat i staram się prosto w miarę dokładnie... Dziękuję Pani Alu za motywującą ocenę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. A może być zwykła mąka pszenna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście/ polecam zamojską, bo dobrze się sprawdza

      Usuń
  10. Witam, właśnie sie nią zajadamy, cała rodzina zachwycona! :) dziękuję za kolejny udany przepis.pozdrawiam, Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.