Składniki na 8-10 sporych naleśników
Ciasto:
1,5 szklanki mąki (użyłam zamojskiej)
250 ml maślanki
około pół szklanki wody o temp. pokojowej lub letniej
1-2 jajka
około pół płaskiej łyżeczki soli
do smażenia: około łyżki z brzuszkiem masła klarowanego lub zwykłego masła minimum 82% tłuszczu topionego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Do mąki dodaję maślankę, jajka, sól. Miksuję na gładko i dodaję tyle wody, żeby uzyskać lżejsze, lejące ciasto, które wkrótce nieco zgęstnieje - zużyłam pół szklanki wody. Miksuję całość i odstawiam na kilkanaście minut, żeby ciasto nie rozrywało się nadto przy smażeniu. W razie, gdyby bardzo zgęstniało warto rozcieńczyć ciut wodą. Będzie łatwiej rozlewało się na patelni.
Smażę na rozgrzanym maśle tradycyjnie do zrumienienia na średnim grzaniu.
Użyłam prostego farszu: trochę sera twarogowego miksuję ze śmietaną, jogurtem-jak nie ma to z wodą. Dodaję trochę cukru, cynamonu i gotowe. W sezonie idealnie dopełnią smaku:truskawki, maliny, borówki i kleks z chudej świeżej śmietany czy jogurtu.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Najbardziej na słodko. Chyba spróbuję z ta maślanką, bo lubię pulchniutkie :D
OdpowiedzUsuńhttp://brewilokwencja.blogspot.com
Proszę wypróbować. Mięciutkie!
UsuńWitam, czy można smażyć na oleju? Mam męża, który nie może jeść masła. Wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna, ale to tez podobno też nie zdrowo. Ostatnio olej popadł w niełaskę. Pojawiają się opinie, że w wysokiej temperaturze jest bardzo szkodliwy, rakowtwórczy. Pozdrawiam
UsuńTakiej wersji nie próbowałam, ale ufam Ci, bo Twoja kuchnia jest bardzo smaczna. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Często robię własnie z maslanką, bo tradycyjne mnie nie powalają. Miłej niedzieli!
UsuńNiby to tylko naleśniki, ale jakże inne :-))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie i pyszne. Dziękuję za odwiedziny
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNalesniki zrobione .Powiem tak rewelacja!Maslanka to super pomysl i od dzis tylko takie bede robila.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam- ja tez na maślance najlepiej lubię. Dziękuję za przetestowanie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń