Witam Kochani. Zupa szczawiowa jest najlepsza na wiosnę a mój sposób jest bardzo prosty. Pomaga mi w tym w kilka sekund ulubiony pomocnik - blender.
Składniki na 4 porcje
kilka deko szczawiu -2-3 garście
2-3 łyżki śmietany (u mnie mix pół na pół z jogurtem)
mała posiekana cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia
1 łyżka ze sporym brzuszkiem mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz według uznania
dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub na przykład makaron czy kasza
1, 5 litra wody gotującej
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita wody na grzaniu. Osączony szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego śmietanę, jogurt, mąkę, przyprawy, trochę wody, cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Strony
Wybierz przepis w Domogród
- babeczki ciasteczka
- biszkopt
- Boże Narodzenie
- ciasta biszkoptowe
- ciasta drożdżowe
- Ciasta kruche
- ciasta z owocami
- ciasto na pierogi
- Co na obiad?
- cukinia
- dania z makaronem
- Desery
- domowe pieczywo
- Domowe przetwory
- karpatka ptysie
- kasza jaglana
- kopytka
- kotlety pulpety gołąbki
- krem budyniowy
- kremy masy do ciast
- makowce
- naleśniki
- ostatki
- piernik
- pierogi
- roladki mięsne
- Ryby przepisy
- sałatki i surówki
- schab przepisy
- sernik
- sosy
- szarlotka
- śliwki
- Wędliny pasztety pieczenie
- Wielkanoc
- zapiekanki
- zupy
Mmm...Szczawiowa dobra jest :-))) Dawno nie gościła u nas.
OdpowiedzUsuńtania szybka pyszna/ dziękuje za odwiedziny
UsuńTo zupka z mojego dzieciństwa !! Dawno nie jadałam bo też i szczawiu nie mam w ogrodzie...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Witaj Elu! U mnie w ogrodzie tez go niewiele, ale bliskość łąki daje mozliwosci/ Pozdrawiam serdecznie
UsuńNigdy nie robiłam zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu, jak już to z przecieru. Nie wiedziałam nawet, że można kupić szczaw. Można?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Na każdym dobrym targu lub w warzywniaku świeży szczaw do kupienia, zwłaszcza teraz w maju
UsuńPani Weroniko uwielbiam pani przepisy.Przy pani gotowanie, to prawdziwa przyjemność.Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.Beata
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Beato, Cieszę się, że na cos się przydam, Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńciekawe informacje i fajny blog
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńale tu wiele fajnych wiadomości
OdpowiedzUsuńBardzo fajne treści, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen blog jest super!
OdpowiedzUsuńna to czekalem
OdpowiedzUsuńOj pysznie
OdpowiedzUsuń