Witam Kochani. Zupa szczawiowa jest najlepsza na wiosnę a mój sposób jest bardzo prosty. Pomaga mi w tym w kilka sekund ulubiony pomocnik - blender.
Składniki na 4 porcje
kilka deko szczawiu -2-3 garście
2-3 łyżki śmietany (u mnie mix pół na pół z jogurtem)
mała posiekana cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia
1 łyżka ze sporym brzuszkiem mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz według uznania
dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub na przykład makaron czy kasza
1, 5 litra wody gotującej
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita wody na grzaniu. Osączony szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego śmietanę, jogurt, mąkę, przyprawy, trochę wody, cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...
Mmm...Szczawiowa dobra jest :-))) Dawno nie gościła u nas.
OdpowiedzUsuńtania szybka pyszna/ dziękuje za odwiedziny
UsuńTo zupka z mojego dzieciństwa !! Dawno nie jadałam bo też i szczawiu nie mam w ogrodzie...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Witaj Elu! U mnie w ogrodzie tez go niewiele, ale bliskość łąki daje mozliwosci/ Pozdrawiam serdecznie
UsuńNigdy nie robiłam zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu, jak już to z przecieru. Nie wiedziałam nawet, że można kupić szczaw. Można?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Na każdym dobrym targu lub w warzywniaku świeży szczaw do kupienia, zwłaszcza teraz w maju
UsuńPani Weroniko uwielbiam pani przepisy.Przy pani gotowanie, to prawdziwa przyjemność.Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.Beata
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Beato, Cieszę się, że na cos się przydam, Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńciekawe informacje i fajny blog
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńale tu wiele fajnych wiadomości
OdpowiedzUsuńBardzo fajne treści, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen blog jest super!
OdpowiedzUsuńna to czekalem
OdpowiedzUsuńOj pysznie
OdpowiedzUsuń