środa, 2 marca 2016

Rolada z kurczaka. Mniam! Jak zrobić krok po kroku?

Witam Kochani. Dajcie się namówić na przygotowanie rolady. Jeśli nie spróbujecie to skąd możecie wiedzieć, że to trudne. Moja pierwsza rolada? Lepiej nie wspominać... chociaż dlaczego nie, przecież to tylko doświadczenie i chęć zrobienia czegoś własnego, pysznego...



Składniki

3 spore połówki fileta z kurczaka


Farsz


2 ugotowane udka z rosołu

1 jajo

podsmażona jedna posiekana cebula z rozdrobnionym czosnkiem i łyżeczką majeranku

2  ugotowane wątróbki z kurczaka (opcjonalnie-ja akurat nie miałam)

pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i płaska łyżeczka papryki słodkiej

2,5 łyżki kaszy manny suchej

sól, pieprz do smaku



Marynata do mięsa


1 łyżka oleju

1 łyżeczka solidna miodu

2 łyżeczki musztardy

płaska łyżeczka majeranku

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku



Przygotowanie rolady
LINK do przygotowania na filmie

Przygotowuję farsz - mielę w maszynce obrane mięso z udek wraz z podsmażona cebulą. Dodaję kaszę mannę, jajko, przyprawy i mieszam. W rozdrabniaczu miksuję składniki wszystkie razem.


Mięso umyte, osączone kroje (każdą połówkę piersi) wzdłuż na dwa płaty. W sumie mam sześć płatów, które rozbijam ostrożnie i oprószam solą i pieprzem tylko po jednej stronie. Zostawiam mięso na około 15 minut.

Przygotowuję z wyżej podanych składników prostą, ale skuteczną marynatę. Układam płaty mięsne na folii z rękawa do pieczenia, na tak zwaną zakładkę, w miarę starannie, żeby nie było dziur, przez które może się potem wydobywać farsz. Smaruję mięso marynatą i daję mu spokój kolejne 15 minut.



Wykładam farsz, pamiętając by zostawić trochę luzu po bokach i trochę więcej na końcu rolady, bo siłą zwijania, masa farszu będzie się rozpychać do przodu i na boki. Zapraszam na film, który na pewno lepiej objaśni o co chodzi w tym zwijaniu rolady. Folia z rękawa bardzo się tu przydaje przy zwijaniu rolady. Po zwinięciu, jak rolada dobrze się sklei na końcu, smaruję roladę po wierzchu pozostałą marynatą. Zawijam roladę w rękaw, w miarę możliwości dość ściśle i piekę w formie do makowców, dobrze dolegającej do tego typu pieczeni. Owijam formę jeszcze folią aluminiową, żeby zachować, jak najwięcej soczystości w roladzie.

Przed upieczeniem


Po upieczeniu

Wstawiam roladę do rozgrzanego piekarnika (to ważne,bo wysoka temperatura szybko ścina mięso, dzięki temu jest soczyste!) do temp. 190 stopni C., grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut. Po czym obniżam temperaturę do 185 stopni C. i piekę jeszcze około 25 minut. Po wystudzeniu zdejmuję folię. Gotowe! Można ucztować!

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis! Koniecznie wypróbuję na niedzielny obiad, pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować. Dziękuję Beatko. Smacznego i pogodnego weekendu zyczę

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Muszę sobie w końcu kupić maszynkę do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...