Strony

piątek, 4 marca 2016

Kapusta pekińska gotowana szybko zdrowo bez zasmażki

Witam Kochani. Był przepis na kapustę pekińską z zasmażką, pora na lżejszą wersję, którą bardzo często robię, bo jest nie tylko smaczna, ale jeszcze szybsza w robocie od tej pierwszej. Idealna przystawka do kopytek, pyz lub solo. Bardzo polecam!


Składniki podstawowe

średnia kapusta pekińska
1 średni por
3/4 szklanki wody
mały pęczek zieleniny, jak macie pod ręką


Przyprawy

2 średnie liście laurowe
3-4 ziarna ziela ang. (nie więcej)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru lub miodu
jedna dwie szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej rozprowadzona w 30 ml. zimnej wody (opcjonalnie, jeśli w kapuście jest mało płynu nie trzeba jej zagęszczać)

Przygotowanie

Przygotowanie na filmie

Opłukaną kapustę osączam i kroję na drobno. Pora rozcinam wzdłuż, myję pod bieżącą wodą i kroję w pół-plastry. Do kapusty dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Po minucie, dwóch  dodaję por i przyprawy. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, koryguje smak w razie potrzeby. Pod koniec dodaję zasklepkę z mąki, Jeśli jest w kapuście sporo płynu robię zaklepkę, a jeśli mało zostawiam tak jak jest (zaklepka-dolewam do mieszaniny mąki z wodą trochę wywaru, mieszam i łącze z kapustą). Mieszam. Po chwili, gdy się zagotuje całość, wyłączam grzanie. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
 

8 komentarzy:

  1. Apetyczna kapustka !! Jeszcze nie jadłam pekińskiej na ciepło !!
    Chętnie wypróbuję Twój przepis !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Elu- raz, ze szybka a dwa, ze pyszna. Dziekuję za wizyte. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Lubię kapustkę pekińską, daje wiele możliwości. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Elu, nieskomplikowana do szybkich smacznych dań

      Usuń
  3. Świetny przepis - zachowuję go dla siebie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko, lekko i zdrowo - świetny pomysł!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Prosta i smaczna / Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.