Składniki na dużą pizzę średnica około 30 cm
Ciasto drożdżowe
około 1,5 szklanki mąki typ 480 (lub mniej, jeśli lubicie bardzo cienkie ciasto, jak w pizzerii)
1 łyżka z brzuszkiem siemienia lnianego
1-2 łyżki słonecznika łuskanego
około 3/4 szklanki ciepłej wody lub więcej
około 1 płaskiej łyżeczki soli
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka z brzuszkiem cukru
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Do nadzienia:
200 ml sosu do posmarowania ciasta - u mnie tradycyjnie domowy pomidorowo-czosnkowy
kulka rozdrobnionego sera typu mozzarella lub łagodny sałatkowy
3-5 dag sera żółtego startego na tarce
3 jajka ugotowane na twardo
kilka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia świeża lub mielona
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Ziarno podpiekam chwilę na suchej patelni, żeby wydobyć ich lepszy smak.
Mąkę w misce mieszam z solą i wystudzonym ziarnem. Robię po jej środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam je około 100 ml ciepłej wody o temp. maks. 37 stopni C. Czekam kilka minut aż drożdże podrosną.
Dodaję do składników ciasta wodę, porcjami, tyle, by wyszło ciasto zwarte, miękkie, zdecydowanie luźniejsze od kluskowego. Na koniec dodaję trochę płynnego ciepłego tłuszczu o temp nie większej niż 37 stopni C i wyrabiam ręcznie lub łyżką lub robotem około 3-4 minut, do momentu aż zacznie odstawać od łyżki, ręki, czy łopatek. Odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30-60 minut aż podrośnie minimum dwa razy (pamietamy, że tępe ciasto rośnie dłużej). Potem krótko go przerabiam, podsypując mąką dla ułatwienia i wałkuję lub rozciągam na placek. Z tego ciasta zrobicie także pyszne bułki lub chleb.
Placek wkładam do niskiej wysmarowanej formy lub układam na papierze na typowej blasze od piekarnika. Czekam około 10 minut aż ciasto znowu trochę podrośnie. Piekarnik rozgrzewam do 195 lub 200 stopni C. Smaruję ciasto sosem, posypuję serem sałatkowym, pokrojonymi jajkami. Na wierzch daję kilkanaście plasterków pomidorowych i posypuje drobno startym żółtym serem. Piekę około 25 minut na funkcji grzałka z góry i dołu. Pizza rewelacja z sosem lub bez. Bardzo polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Weroniko świetna pizza, dla mnie idealna, koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńOoo mój brzucho. To napad na moje zmysły! Pizze zjadłbym taką smaczną...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. Bardzo polecam pizza łatwa i pyszna
UsuńZrobione, powiedzieć że pizza jest zaje... to nic lepiej nie mówić. Pyszności, szybko, łatwo i przyjemnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie kilka prostych składników i jest super smak. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam, zapraszam po więcej!
Usuń