Potrzebujesz na 4 osoby
1 kapustę pekińską średnią (u mnie połówka ta od strony głąba, bo górną wykorzystuje przeważnie na surówkę)
1 marchew
kawałek selera korzeniowego lub naciowego
1 pietruszka
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
trochę tłuszczu do smażenia (masło klarowane, olej)
przyprawy - u mnie zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka, sól, pieprz i łyżeczka miodu
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
LINK do szybkiego gulaszu z kurczaka
LINK do przygotowania ryby
Kapustę kroję wzdłuż na pół. Dobrze opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie i szatkuję. Podobnie postępuję z pozostałymi warzywami, ścierając je na tarce jak na surówkę. Do zeszklonej rozdrobnionej wcześniej cebuli dodaję posiekany czosnek i trochę ziół. Mieszam i zaraz dodaję kapustę, marchew, seler, pietruszkę. Mieszam i duszę około 3-5 minut. Kapusta szybciutko mięknie, jak i pozostałe warzywa. Posypuję ostrożnie szczyptą soli, dodaję miód, pieprz i resztę ziół (ziół około 1 łyżeczki z brzuszkiem). W trakcie duszenia w razie potrzeby dodaje tyle wody, żeby warzywa się nie przypaliły i o tyle nie za dużo, żeby dania nie zagęszczać niepotrzebnie mąką.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/
Dziękuję za odwiedziny i zaproszenie!
UsuńOj tak pewkinka jest ekspresowa i to jej wielki plus :)
OdpowiedzUsuńElu koniecznie sprawdz. Dzięki za odwiedziny
UsuńUwielbiam taką wersję, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBeatko bardzo, bardzo polecam!
UsuńA wiesz, że wykorzystam ten przepis... Wyglada pysznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Pychota Olimpio. Dziękuję
UsuńWiesz, że chyba nigdy nie próbowałam kapusty pekińskiej na ciepło... Aż jestem ciekawa!
OdpowiedzUsuńWarto to zmienić. Szybka i pyszna! Polecam!!!
UsuńPrzyrządzam podobnie kapustę białą - jest pyszna. Pekińską jadamy tylko na surowo, nie pomyślałam, że i tak można ją zrobić. Oczywiście wypróbuję przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Wtaj Ewo /MOżna jak najbardziej i szybciej a smak tak samo dobry. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam pani Weroniko! Właśnie wypróbowałam na obiad - rewelacja. Pierwszy raz jedliśmy kapustę pekińską na ciepło. SUPER. Będziemy ją częściej jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam Pani Magdo. Dzisiaj też robie taką, bo zimą lepiej nam taka smakuje. Bardzo dziękuję za wypróbowanie/ Pozdrawiam ciepłutko
Usuń