Składniki na formę 30 cmx 23 cm
około 300 g maku suchego niebieskiego
4-5 jaj
5-6 łyżek z brzuszkiem kaszy manny lub 2 budynie lub 2 łyżki z dużym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
bakalie - użyłam 100 g rodzynek, 80 g orzechów włoskich, 100 g żurawiny z wiśnią
3-4 jabłka starte na tarce lub przesmażone
aromat waniliowy lub jaki lubicie (dałam jeszcze kilka kropel olejku migdałowego)
szczypta soli
polewa czekoladowa
posiekane orzechy podpieczone na patelni na przykład wiórki kokosowe
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Mak przelewam na gęstym sicie wrzątkiem. Osączam. Gotuję ma małym grzaniu około minuty w wodzie lub w mleku (około szklanki płynu). Mieszam przy tym i jak mak spęcznieje-ważne, zeby płyn się wchłonął-przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na 2-3 godziny.
Mielę mak trzy razy w maszynce
Mieszam przemielony mak z bakaliami, kaszą manną, żółtkami, jabłkami, cukrem (trochę cukru zostawiam do utrwalenia piany z białek), szczyptą soli, aromatem.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję, jak ubita ciut cukru. Chwilę miksuję i dodaję na raz do masy makowej. Mieszam krótko i wykładam masę na wysmarowaną tłuszczem formę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. i piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół.
Po wystudzeniu polewam ciasto polewą lub lukrem i posypuję drobnymi orzeszkami na przykład wiórkami kokosa. Po kilku godzinach w lodówce ciasto gotowe. Przyda się płaska łopatka do wyjmowania porcji z formy. Pychota!
Życzę Wszystkim wspaniałych wypieków!
Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika
Bardzo lubię makowiec bez ciasta, jeśli już sie na coś zmuszam to na biszkopty i nic więcej. Pozdrawiam Weroniczka :)
OdpowiedzUsuńI słusznie, choć ja nie odmówię sobie rolady makowej z drożdżowym cieniutkim ciastem a maku na maksa. Pozdrawiam Elu
Usuńświetna wersja makowca!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Dziekuję za miłe odwiedziny i zaproszenie. Pozdrawiam
UsuńA wiesz kochana to mój ulubiony makowiec ,ja robię z manną i powiem jedno zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńJest i soczysty i nie za słodki,po prostu niebo w gębie.
Buziaczki z rana :)
Danusiu słodziutka to też moja ulubiona wersja-prosta i pyszna. Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę zdrówka i smakowitości na Święta
UsuńMakowiec to moje ukochane ciasto, a już świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez niego - tak jak Wigilii bez klusek z makiem.:)
OdpowiedzUsuńPromyku witaj w klubie amatorów makowców-ja też bez nich nie wyobrażam sobie Świąt. Mnie to ciasto po prosu uszczęśliwia i nic dziwnego bo mak to przecież bomba składników odżywczych
UsuńMakowiec to obowiązek na święta! :)
UsuńDziękuję. Zgadzam się absolutnie niezbędny!
UsuńWow, makowiec bez ciasta to prawdziwa świąteczna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowiec a bez ciasta trochę więcej pojem. Pozdrawiam Królowo
UsuńTaki makowiec obowiązkowo musi być na święta :-)
OdpowiedzUsuńU mnie makowiec numer jeden. Pozdrawiam Małgosiu!
UsuńRobię ten makowiec od 2 lat. Znalazłam go w internecie pod nazwą - makowiec japoński . Wspaniały , polecam . Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńNie znam przepisu na japoński makowiec a ten od lat robię sama i często wymieniam skład, ale miło, że że w Japonii lubią ten przysmak. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam na święta.Ciasto przepyszne.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się spodobał.Pozdrawiam serdecznie
UsuńNie przepadałam za makowcami dopóki nie sprawdziłam tego przepisu. Mimo , iż mama robi roladę makową to na ten czeka zawsze szwagier i mąż.Pani przepis jest precyzyjny od suchego maku aż po polewę.Pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam serdecznie Panią i Bliskich
Usuń