Strony

wtorek, 15 grudnia 2015

Makowiec świąteczny bez ciasta

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszny makowiec. Bez tego przysmaku Święta po prostu nijakie! Dodam jeszcze, że makowiec robię bez dodawania tłuszczu, bo sam w sobie ma go naprawdę sporo. No i warto podkreślić, że mak jest bombą z witaminami i minerałami. Mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, cynku... Więcej







Składniki na formę 30 cmx 23 cm

około 300 g maku suchego niebieskiego
4-5 jaj
5-6 łyżek z brzuszkiem kaszy manny lub 2 budynie lub 2 łyżki z dużym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
bakalie - użyłam 100 g rodzynek, 80 g orzechów włoskich, 100 g żurawiny z wiśnią
3-4 jabłka starte na tarce lub przesmażone
aromat waniliowy lub jaki lubicie (dałam jeszcze kilka kropel olejku migdałowego)
szczypta soli

polewa czekoladowa
posiekane orzechy podpieczone na patelni na przykład wiórki kokosowe


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Mak przelewam na gęstym sicie wrzątkiem. Osączam. Gotuję ma małym grzaniu około minuty w wodzie lub w mleku (około szklanki płynu). Mieszam przy tym i jak mak spęcznieje-ważne, zeby płyn się wchłonął-przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na 2-3 godziny.

Mielę mak trzy razy w maszynce

Mieszam przemielony mak z bakaliami, kaszą manną, żółtkami, jabłkami, cukrem (trochę cukru zostawiam do utrwalenia piany z białek), szczyptą soli, aromatem.
 Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję, jak ubita ciut cukru. Chwilę miksuję i dodaję na raz do masy makowej. Mieszam krótko i wykładam masę na wysmarowaną tłuszczem formę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. i piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół.

Po wystudzeniu polewam ciasto polewą lub lukrem i posypuję drobnymi orzeszkami na przykład wiórkami kokosa. Po kilku godzinach w lodówce ciasto gotowe. Przyda się płaska łopatka do wyjmowania porcji z formy. Pychota!

Życzę Wszystkim wspaniałych wypieków!
Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika




20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię makowiec bez ciasta, jeśli już sie na coś zmuszam to na biszkopty i nic więcej. Pozdrawiam Weroniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie, choć ja nie odmówię sobie rolady makowej z drożdżowym cieniutkim ciastem a maku na maksa. Pozdrawiam Elu

      Usuń
  2. świetna wersja makowca!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za miłe odwiedziny i zaproszenie. Pozdrawiam

      Usuń
  3. A wiesz kochana to mój ulubiony makowiec ,ja robię z manną i powiem jedno zawsze wychodzi.
    Jest i soczysty i nie za słodki,po prostu niebo w gębie.
    Buziaczki z rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu słodziutka to też moja ulubiona wersja-prosta i pyszna. Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę zdrówka i smakowitości na Święta

      Usuń
  4. Makowiec to moje ukochane ciasto, a już świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez niego - tak jak Wigilii bez klusek z makiem.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Promyku witaj w klubie amatorów makowców-ja też bez nich nie wyobrażam sobie Świąt. Mnie to ciasto po prosu uszczęśliwia i nic dziwnego bo mak to przecież bomba składników odżywczych

      Usuń
    2. Makowiec to obowiązek na święta! :)

      Usuń
    3. Dziękuję. Zgadzam się absolutnie niezbędny!

      Usuń
  5. Wow, makowiec bez ciasta to prawdziwa świąteczna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam makowiec a bez ciasta trochę więcej pojem. Pozdrawiam Królowo

      Usuń
  6. Taki makowiec obowiązkowo musi być na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie makowiec numer jeden. Pozdrawiam Małgosiu!

      Usuń
  7. Robię ten makowiec od 2 lat. Znalazłam go w internecie pod nazwą - makowiec japoński . Wspaniały , polecam . Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam przepisu na japoński makowiec a ten od lat robię sama i często wymieniam skład, ale miło, że że w Japonii lubią ten przysmak. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zrobiłam na święta.Ciasto przepyszne.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się spodobał.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Nie przepadałam za makowcami dopóki nie sprawdziłam tego przepisu. Mimo , iż mama robi roladę makową to na ten czeka zawsze szwagier i mąż.Pani przepis jest precyzyjny od suchego maku aż po polewę.Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam serdecznie Panią i Bliskich

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.