Składniki
1 średnia makrela
4-5 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżeczki musztardy łagodnej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu lub 2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku
natka z pietruszki - jeśli lubicie dodajcie i blendujcie z pastą
Przygotowanie
LINK do przygotowane na filmie
Makrelę lub inną rybę wędzoną, oczyszczam z ości, kręgosłupa i skóry. Z ugotowanych jajek zostawiam pół żółtka do prostej i efektownej dekoracji, jeśli podaję pastę w salaterce zaraz po przygotowaniu. Wszystkie składniki rozdrabniam w blenderze dodając przyprawy. Gotową obsypuję tartym żółtkiem.
Pastę przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku, nie dłużej niż 3-4 dni.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!
Bardzo lubię taką pastę do pieczywa.
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu/Pozdrawiam
UsuńMniam, mniam - to coś dla mnie!!!
OdpowiedzUsuńWitaj Beatko. Prosty przepis/ Bardzo polecam!
UsuńCoś dla mojego męża wielkiego fana makreli. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńElu a to nie musi być makrela/Pozdrawiam
UsuńRobię bardzo podobną, tylko zawsze jeszcze dodaję ogórka kiszonego. Za to nigdy nie próbowałam dodać cukru czy miodu.
OdpowiedzUsuń