Składniki
Ciasto kruche kakaowe
0,5 kg mąki pszennej minus 3 łyżki (z uwagi na dodatek kakao)
1 całe jajo
1 żółtko
250 g masła lub margaryny
3 łyżki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Mieszam suche składniki- mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól. Dodaję rozdrobnione masło, jajo, żółtko i szybko zarabiam ciasto, które łatwiej wyrobić w rozdrabniaczu. Dzielę ciasto na dwie połowy. Jedna zostawiam jako kruszonkę i chowam do lodówki na około 30 minut. Drugą połowę zbijam łącze w kulę i zamrażam w podobnym czasie. Kruszonkę wykładam równomiernie na formę. Moja jest dość duża 24 cm x 39, bo akurat taką mam, ale ciut mniejsza będzie idealna. Podpiekam kruszonkę w gorącym piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C około 12 minut, grzałka góra-dół.
Masa serowa składniki
4-5 jaj
około 1 kg twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
50 g masła
3-4 łyżki oleju
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
aromat
Przygotowanie sernika
Ser twarogowy, cukier, masło, olej miksuję na gładko blenderem. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru dla utrwalenia piany. Do masy serowej dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną, aromat i chwilę miksuję na jednolitą masę. Rozrzedzam masę serową ubitą pianą, dodając ją na dwa razy. Mieszam całość łyżką, delikatnie i krótko zarazem, żeby powietrze nie uciekło z napowietrzonej masy. Wylewam na wystudzoną kruszonkę. Wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe zmrożone ciasto, <zmrożone, ale nie na kość tak, żeby dało się ścierać>, na dużych oczkach tarki (w przypadku dużej formy jak moja, polecałabym nieco więcej ciasta przeznaczyć na spód. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. grzałka góra-dół na około 45-50 minut.
Bardzo polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Wow, fantastyczny sernik! :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie i od razu mam chęć na kawałek! *.*
Proszę wypróbować!!!. Dziekuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie
UsuńSuper sernik właśnie piekę.
UsuńUwielbiam Pani przepisy pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ za przemiłe odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko
UsuńKlasyka :)
OdpowiedzUsuńUlubiona
UsuńOj, dawno nie robiłam takiego, pora się poprawić :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Olimpio. Czasami warto wrócić do starych dobrych smaków
UsuńNapewno zrobię jutro taki sernik. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny kulinarny blogg.
Super przepisy. Czuję, że będę często tu zaglądać.
Dziękuję za sympatyczną wizytę i zapraszam serdecznie częściej. Pozdrawiam
UsuńWyszedł wspaniały i smaczny
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie. Pozdrawiam
UsuńMMM kruszonka! najlepsza! i jeszcze kakaowa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Dziękuję Karolino za miłe odwiedziny i zaproszenie.
UsuńDziękuje za przepis Pani Weroniko. W Sobote własnie taki sernik zrobie z Pani przepisu.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy możliwe jest zastąpienie twarogu, serkiem mascarpone lub ricottą?
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika.Czekam
OdpowiedzUsuńCIASTO REWELACJA
OdpowiedzUsu����
OdpowiedzUsuńWitam, wczoraj zrobiłem, a dzisiaj był próbowany, znaczy zjedzony :) został dla mnie jeden kawałeczek na skosztowanie :) i powiadam że jest ja pierdziu smacznyyy pyszny i do kafeja:) dzięki i polecam ten przepis
OdpowiedzUsuń