środa, 30 września 2015

Ryba w panierce tradycyjna i pyszna

Witam Kochani. Dzisiaj propozycja dla smakoszów dań rybnych. Mój sposób na smaczną rybę w panierce nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia... Dodam jeszcze, ze pomijam mąkę przy panierowaniu, bo pyszne kawałki mięsa i tak są chrupiące i mięciutkie. Podobnie przygotowuje schab, polędwicę czy filet drobiowy.


Składniki na patelnię fi 28 cm 


porcja na 3-4 osoby

2 spore filety z ryby (u mnie miruna)
1 jajo
szczypta niewielka  pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy pieprz i sól)
5-6 łyżek oleju do smażenia 
sól, pieprz do smaku

Panierka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb (u mnie owsiane)



Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Rozmrożoną rybę osączam z wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam solą, przyprawami pokrojona na kawałki rybę i odstawiam na 20-30 minut.

Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut soli i ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a bułka tarta z otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie pije tyle tłuszczu. Obtaczam rybę najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce i gotowe do smażenia.

Rybę smażę na dwóch trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy schabowych, które są mięciutkie i nie kapią tłuszczem.  Potrząsam kilka razy patelnią do odparowania i ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z ziemniakami z sosem pieczarkowym i buraczkami.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne jedzonko !!! Uwielbiam ryby chociaż miruny jeszcze nie jadłam...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DziękujęElu. To jedna z najsmaczniejszych ryb, jak narazie dostępna/Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię każdą rybę i w każdej postaci. a ta Twoja w panierce wygląda sakmowicie, na pewno wykorzystam ten przepis. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio bardzo polecam. Pychota! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. U Pani zawsze wszystko takie pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paniu Joasiu. Bardzo polecam!!! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Weronika jaka ładna szuka do degustacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania. Polecam Elu i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować :) bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę. Rybę bardzo polecam!!! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Świetny przepis, na pewno przyda się na przygotowanie wigilijnej kolacji. Ja akurat poza mintajem lubię również łososia. Uwielbiam go! Zazwyczaj przygotowuję go według przepisów znajdujących się na tej stronie internetowej: https://mowisalmon.pl/przepisy/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...