Składniki na patelnię fi 28 cm
porcja na 3-4 osoby
2 spore filety z ryby (u mnie miruna)
1 jajo
szczypta niewielka pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy pieprz i sól)
5-6 łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Panierka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb (u mnie owsiane)
Przygotowanie
Rozmrożoną rybę osączam z wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam solą, przyprawami pokrojona na kawałki rybę i odstawiam na 20-30 minut.
Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut soli i ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a bułka tarta z otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie pije tyle tłuszczu. Obtaczam rybę najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce i gotowe do smażenia.
Rybę smażę na dwóch trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy schabowych, które są mięciutkie i nie kapią tłuszczem. Potrząsam kilka razy patelnią do odparowania i ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z ziemniakami z sosem pieczarkowym i buraczkami.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Jakie apetyczne jedzonko !!! Uwielbiam ryby chociaż miruny jeszcze nie jadłam...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
DziękujęElu. To jedna z najsmaczniejszych ryb, jak narazie dostępna/Pozdrawiam
UsuńLubię każdą rybę i w każdej postaci. a ta Twoja w panierce wygląda sakmowicie, na pewno wykorzystam ten przepis. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńOlimpio bardzo polecam. Pychota! Pozdrawiam serdecznie
UsuńU Pani zawsze wszystko takie pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paniu Joasiu. Bardzo polecam!!! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWeronika jaka ładna szuka do degustacji :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania. Polecam Elu i dziękuję za odwiedziny
UsuńKoniecznie muszę wypróbować :) bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Rybę bardzo polecam!!! Pozdrawiam
UsuńTa ryba jest pyszna ! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję!!! Pozdrawiam
UsuńŚwietny przepis, na pewno przyda się na przygotowanie wigilijnej kolacji. Ja akurat poza mintajem lubię również łososia. Uwielbiam go! Zazwyczaj przygotowuję go według przepisów znajdujących się na tej stronie internetowej: https://mowisalmon.pl/przepisy/
OdpowiedzUsuń