sobota, 12 września 2015

Naleśniki bananowe

Witam Kochani. Polecam przepis na smaczne i mięciutkie naleśniki. Pomysł powstał przypadkowo przy porządkach w kuchni i z ochoty na coś słodkiego. Dwa dojrzałe banany czekały na swoją kolej, ustępując ciągle, jak nie śliwkom to brzoskwiniom.


Naleśniki można przygotować w wersji amerykańskiej, dodając szczyptę sodki. Będą bardziej puszyste. Polecam wersję zdrowszą na puszyste naleśniki - ubić białka, dodać na koniec do zmiksowanych składników. Wymieszać ostrożnie łyżką, jak przy biszkopcie. Podobny przepis na naleśniki bez sztucznych spulchniaczy TUTAJ

Składniki na ciasto bananowe

2  średnie dojrzałe banany (skórki powinny być żółte niezielone)
3/4 szklanki mąki  (około 180 ml)
około 150 ml mleka lub wody
2 jaja
1-2 łyżeczki miodu
szczypta soli




Pozostałe składniki

kilka łyżek oleju do smażenia lub masła klarowanego

nieprzywieralna patelnia

dodatki  na gotowo według uznania - serek kremowy, bita śmietana, frużelina


Przygotowanie


Wszystkie składniki ciasta miksuję w rozdrabniaczu na jednolitą masę. Odstawiam na około 5-10 minut i smażę tradycyjnie - chwilę z jednej i z drugiej strony, pilnując, by się nie przypaliły.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.