Naleśniki można przygotować w wersji amerykańskiej, dodając szczyptę sodki. Będą bardziej puszyste. Polecam wersję zdrowszą na puszyste naleśniki - ubić białka, dodać na koniec do zmiksowanych składników. Wymieszać ostrożnie łyżką, jak przy biszkopcie. Podobny przepis na naleśniki bez sztucznych spulchniaczy TUTAJ
Składniki na ciasto bananowe
2 średnie dojrzałe banany (skórki powinny być żółte niezielone)
3/4 szklanki mąki (około 180 ml)
około 150 ml mleka lub wody
2 jaja
1-2 łyżeczki miodu
szczypta soli
Pozostałe składniki
kilka łyżek oleju do smażenia lub masła klarowanego
nieprzywieralna patelnia
dodatki na gotowo według uznania - serek kremowy, bita śmietana, frużelina
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta miksuję w rozdrabniaczu na jednolitą masę. Odstawiam na około 5-10 minut i smażę tradycyjnie - chwilę z jednej i z drugiej strony, pilnując, by się nie przypaliły.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Dziękuję za zaproszenie
UsuńBombowe, że tak powiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Przyda się zmiana
UsuńPrzepyszne 🥞 naleśniki. Polecam🙂
OdpowiedzUsuń