Robię krem przy okazji innych przetworów z wiśni. Owoce w dniu zakupu, sporą ilość przesypuję kopiastą szklanką cukru a następnego dnia po wymieszaniu, zbiera się w garnku znaczna ilość soku (u mnie akurat były 3 kg wiśni, ale wystarczy kilogram podgrzać chwilę z połową szklanki cukru, odcedzić sok i tez będzie dobrze) Nie muszę nikogo przekonywać, że ciasta z wiśniami to rarytas. Polecam babeczki czekoladowe z kremem wiśniowym a lada dzień spodziewajcie się przepisu na megapyszną roladę. Oprócz kremu super podkręca smak frużelina z wiśni, która owocom nadaje magiczny połysk. Bardzo polecam!
Rolada wiśniowa LINK |
Składniki
0,5 litra soku z wiśni (potrzeba około kilogram wiśni)
4-5 łyżek cukru z brzuszkiem (dałam 3 łyżki, bo wcześniej przesypałam owoce cukrem)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
250 g masła minimum 82% tłuszczu
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
Jeśli użyjemy owoców, oczywiście bez pestek, tyle co po kupieniu, podgrzewamy je najlepiej z cukrem przez kilka minut bez burzliwego gotowania, żeby szybko puściły intensywny sok. Odcedzamy i sok gotowy.
Gotuję 1,5 szklanki soku z cukrem (szklanka 250 ml) a w pozostałej połowie szklanki zimnego soku rozprowadzam mąki na jednolitą masę. Dodaję mieszaninę do soku, który zaczyna się gotować. Energicznie mieszam całość, żeby była jednolita . Powinna to być konsystencja gęstego przeźroczystego kisielu.
Masło wyjęte ciut wcześniej z lodówki, miksuję na krem a potem partiami dodaję po łyżce dobrze wystudzonej masy wiśniowej. Ważne: Za każdym razem miksuję, mniej więcej około pół minuty, do kremowej konsystencji. Krem warto wstawić na godzinę do lodówki przed dekorowaniem, żeby trochę stężał.
Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Ciekawy przepis ..krem na pewno jest przepyszny )
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Bardzo polecam!
UsuńMożna ciasto przygotować np. dzień wcześniej, czy krem skapcanieje?
OdpowiedzUsuńA jak przygotować taki sok wiśniowy, żeby mógł postać do zimy?
Ania
Podam adres do przepisu na sok i dżem z wiśni zarazem:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/dzem-z-wisni-najlepszy-bez-sztucznych.html . Soki trzeba pasteryzować, dzięki temu postoją do wiosny. Krem wiśniowy wytrwa dobre kilka dni, ale musi być w pojemniku najlepiej szklanym, żeby z lodówki nie wchłaniał innych zapachów.
UsuńMhhmm, super nie wiedziałam, że tyle można zrobić z wiśniami - moja ulubiona zupa wiśniowa będzie miała teraz konkurencję. A wiśnie są zdrowe!
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe. Latem wiśnie świetne na ból głowy i kiepskie samopoczucie/Pozdrawiam
UsuńWeronika jaki cudowny wypiek z ciekawym kremem...aż sobie go ściągnę. :)
OdpowiedzUsuńPolecam Elu! Życzę udanych wypieków/Pozdrawiam
UsuńKrem pierwsza klasa i pewnie można go użyć na wiele różnych sposobów
OdpowiedzUsuńMyślę, że ciasto też będzie pyszne z samym kisielem wiśniowym lub galaretką.
Usuń