poniedziałek, 6 lipca 2015

Kalafior w sosie koperkowo-bazyliowym zdrowo, szybko i smacznie

Witam serdecznie. Polecam mój sposób na lekkiego pysznego kalafiora bez smażenia na tłuszczu. Smakuje wyśmienicie na zimno, zwłaszcza w letnie upały. Danie jest obfite, wartościowe i ma niewielką ilość kalorii. Dla przypomnienia - kalafior to tylko dwadzieścia kalorii w 100 gramach. Więcej... 


Składniki


kalafior

Sos koperkowo-bazyliowy

6-8 łyzek jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu
1-2 łyżeczki musztardy
pęczek koperku
kilka listków bazylii lub zioła jakie lubimy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Kalafiora gotuję na parze lub w wodzie około 10 minut do miękkości tak, żeby się nie rozlatywał (natychmiast po ugotowaniu odcedzam kalafiora, żeby dobrze odparował i nie był wodnisty). Kiedy kalafior stygnie przygotowuje błyskawiczny sos z wyżej podanych składników. Prosty szybki sos, który smakuje rewelacyjnie. Polewam nim kalafiora i wyżerka gotowa!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhhm, fajnie - ale ja do takiego sou to preferuję chrupkiego kalafiorka, tylko tak sparzonego wrzątkiem i nic więcej. Sosik super, lubię koperkowe sosy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie :)))))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kalafior, więc chętnie spróbuję takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.