czwartek, 16 lipca 2015

Jagody ze słoika przez cały rok na dobry wzrok

Witam kochani. Dzisiaj kolejny błyskawiczny przepis na super zdrowe przetwory z jagodami nie tylko na zimę. Jagody czarne czy borówki czarne lub borówki amerykańskie,oprócz korzystnego wpływu na oczy, podnoszą odporność, oczyszczają z toksyn... Lista zalet jest bardzo długa... Więcej o jagodach...



Do przepisu zużyłam:

2 litry jagód
250 ml cukru (szklanka).
4 słoiki o poj. około 300 ml z zakrętkami

LINK do filmu z przygotowaniem


Przygotowałam przepis na solidne dwa litry jagód. Przebrałam dojrzałe owoce z  liści, chociaż one tez są bardzo zdrowe, więc jak wpadną to nic się nie stanie. Miksuję owoce z cukrem blenderem na mus, do rozpuszczenia cukru. Trwa to około minuty. Przelewam na zimno do wyparzonych słoików (warto wcześniej sprawdzić ranty gwintów i wierzchy czy nie mają wyszczerbień, bo jagody bardzo brudzą). Dobrze zakręcam sprawdzonymi zakrętkami i wstawiam do garnka, którego dno lepiej wyłożyć ścierką, zwłaszcza, jak moment zagotowania wody umyka naszej czujności. Wlewam zimną wodę do garnka, bo słoiki też zimne i podgrzewam tak, żeby woda się burzliwie nie zagotowała. Zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 minut. Po zagotowaniu odwracam słoiki do góry dnem dla próby szczelności. Wystudzone przenoszę w ciemne, suche i chłodne miejsce.

Życzę bogatej domowej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Dla mnie borówka amerykańska to nie to samo co nasza rodzima jagoda, którą uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też tak uwazałam, ale całe życie się uczę i pokornie próbuję nowych produktów, do których przekonuje się aż uwielbiam a jagody czarne szczególnie, czy to nasze, czy amerykańskie

      Usuń
  2. Jagody dobre na wzrok i na bóle brzucha...wprost cudowne runo leśne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu jest odsyłacz do posta z litanią walorów borówki/ Pozdrawiam

      Usuń
  3. Oj tak sezon na jagody w pełni, więc czas również na przetwory :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce warzywa dookoła, zeby tak czasu dało się kupić na zapas/ Pozdrawiam Małgosiu

      Usuń
  4. Dobry pomysł z tym miksowaniem, ja zawsze wrzucam jagody w całości do słoików, zasypuję cukrem i wtedy pasteryzuję. W przyszłym roku spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...