Składniki marynaty na około kg sporych skrzydełek (8-10 sztuk)
40-50 ml sosu teriyaki
50-60 ml maslanki lub kefiru
łyżeczka ulubionych suszonych ziół - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu (wg uznania, gdyż sos teriyaki jest słodki)
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku (na około kilogram mięsa łyzeczka soli z małym brzuszkiem)
Przygotowanie skrzydełek
Skrzydełka oczyszczam, myję w zimnej wodzie i osączam.
Mieszam składniki marynaty.
Dobry sos teriyaki charakteryzuje się bardzo smacznym aromatycznym składem - sos sojowy, imbir, olej sezamowy, miód lub cukier, czosnek, wino... Mozecie przygotować własny domowy sos teriyaki. Postaram się wkrótce taki przepis pokazać na blogu i na filmie.
Skrzydełka polewam marynatą i dobrze mieszam. Warto powtórzyć mieszanie podczas leżakowania w lodówce - leżakowanie od kilku do kilkunastu godzin. Kurczak nabiera w trakcie marynowania bursztynowego koloru.
Piekę z dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i czosnku, ale nie jest to konieczne, około 35-45 minut (sprawdzam miękkość w trakcie pieczenia) w temperaturze na początku 190 lub 185 stopni C a na 15 minut przed końcem obniżam temperaturę na 180 stopni C. (funkcja grzałka góra-dół: jeśli skrzydełka słabo się rumienią nastawiam na 2-3 minuty funkcję grill i gotowe!)
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Mięso marynowane w maślance nie ma sobie równych, ten smak ta soczystość :)
OdpowiedzUsuńTo prawda maslanka cuda czyni/ Dziękuję Elu
UsuńI wiem że mi posmakuje :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam! Elu dziękuję za odwiedziny
Usuń