Składniki na formę około 25 cm x 36 cm
0,5 lub 0,7 kg gotowego mielonego twarogu (lub zmiksować twaróg+0,5 szklanki mleka) lub podobna ilość serka homogenizowanego
świeże truskawki lub inne owoce na czasie
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru lub pudru zmielonego w młynku do kawy
250-300 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra goracej wody lub słabo osłodzonego kompotu
3-4 łyżki oleju
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat np: cukier waniliowy
szczypta soli
Przygotowanie
Gotowy ser niesłodzony jest dość rzadki w porównaniu do sera na wagę, do którego po zmiksowaniu blenderem warto dodać około pół szklanki mleka lub chudej śmietany, żeby sernik był bardziej pulchny.
Formę wykładam herbatnikami. Herbatniki smaruję ponczem cytrynowym (łyżka soku z cytryny, ciut cukru i 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody)
Do ubitej piany z białek ze szczyptą soli, dodaję łyżkę cukru. Chwilę miksuję, żeby ją utrwalić, by nie podpływała wodą.
W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem (około minuty) aż masa zwiększy objętość i zjaśnieje. Dodaję cukier waniliowy, mąkę przesianą przez sito i chwilę miksuję całość do połączenia. Na koniec dodaję olej i znowu krótko miksuję. Ostrożnie i krótko łącze masę serową z ubitą pianą. Wylewam na herbatniki. Wyrównuję i wstawiam na około 35 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni C, funkcja grzałka góra-dół.
Kiedy sernik stygnie mieszam galaretki co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia w 0,8 litra gorącego kompotu lub wody. Wykładam wybrane kawałki truskawek na zimny sernik (jeśli truskawki są niesłodkie posypuję je wcześniej niewielką ilością cukru, żeby nie były zbyt kwaśne w słodkiej galaretce). Formę z ciastem, na tym etapie, warto wstawić do lodówki na około 30 minut a potem pokryć owoce gęstniejącą galaretką i ponownie włożyć sernik do lodówki. Bardzo polecam!
W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem (około minuty) aż masa zwiększy objętość i zjaśnieje. Dodaję cukier waniliowy, mąkę przesianą przez sito i chwilę miksuję całość do połączenia. Na koniec dodaję olej i znowu krótko miksuję. Ostrożnie i krótko łącze masę serową z ubitą pianą. Wylewam na herbatniki. Wyrównuję i wstawiam na około 35 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni C, funkcja grzałka góra-dół.
Kiedy sernik stygnie mieszam galaretki co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia w 0,8 litra gorącego kompotu lub wody. Wykładam wybrane kawałki truskawek na zimny sernik (jeśli truskawki są niesłodkie posypuję je wcześniej niewielką ilością cukru, żeby nie były zbyt kwaśne w słodkiej galaretce). Formę z ciastem, na tym etapie, warto wstawić do lodówki na około 30 minut a potem pokryć owoce gęstniejącą galaretką i ponownie włożyć sernik do lodówki. Bardzo polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Mmm, pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa tam uwielbiam truskawkowe dżemy - i przygotowywać, i jeść ;)
Nie dziwię się, bo łyżkami można je zajadać, ale sernik... Pozdrawiam
UsuńNie dziwię się, bo łyżkami można je zajadać, ale sernik... Pozdrawiam
UsuńUwielbiam serniki, a taki z truskawkami jest wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu. Koniecznie wypróbuj
UsuńUwielbiam serniki, z truskawkami jeszcze nie jadłam !!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie !
Pozdrawiam
Ze świezym sernik najlepszy. Polecam! Dziekuję Elu za odwiedziny!
UsuńFajny przepis, wydaje się nieco lżejszą wersja zwyczajnego sernika ;)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńObłędny, a ja jestem łasuchem sernikowym :)
OdpowiedzUsuńSerniczek....ja zawsze chętnie zjem, a Twój Weronika jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszne.Ja piekłam na kruchym spodzie z ananasami i bezą i czereśniami ale taki jeszcze nie.U mnie uwielbiają serniczki ..
OdpowiedzUsuń