poniedziałek, 25 maja 2015

Sałatka wiosenna najlepsza nie tyko do obiadu

Witam kochani. W sezonie na świeże warzywa polecam przepyszną sałatkę- z kapusty pekińskiej, sałaty, rzodkiewki, twarogu... Popularne składniki a jednak smak, jak zawsze wspaniały a przy tym jest chrupiąca i kolorowa.



Składniki na 8-10 porcji


1 główka sałaty
1 główka kapusty pekińskiej
1-2 pęczki rzodkiewki
około 30 dag twarogu półtłustego na wagę lub inny rodzaj zwartego sera niemokrego (zwłaszcza w opakowaniach twaróg pakowany jest z domieszką wody, która trzeba odsączyć)
pęczek szczypiorku
po garści ziaren słonecznika i siemienia lnianego


Sos do sałatki

1 łyżka z brzuszkiem majonezu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno- lniany, oliwa
2 łyżeczki z brzuszkiem musztardy 
2 łyżeczki cukru lub miodu
sól, pierz do smaku


Przygotowanie


Przepis na FILMIE LINK

Umytą rzodkiewkę kroje w plastry. Solę szczyptą i mieszam w sicie. Odstawiam, żeby odpłynął z niej nadmiar wody. W tym czasie kroję kapustę pekińską i sałatę na grubsze kawałki. Można też porwać obie na kawałki. Dodaję do nich uprażone wcześniej i wystudzone ziarno, trochę soli i mieszam całość bardzo krótko. po chwili dodaję rzodkiewkę, pokrojony lub pokruszony twaróg, wymieszane wcześniej składniki sosu, posiekany szczypior. Ostrożnie i krótko mieszam. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


7 komentarzy:

  1. Och, wiosenne delicje !!! Jutro zrobię !!!
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu! Sałatka znika w moment. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Uwielbiam takie sałatki ;))!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis na pyszną sałatkę ! polecam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uważam e takie sałatki są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.